Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.

Katedra i Klinika Pediatrii, Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci
Akademia Medyczna w Gdańsku
Zapotrzebowanie na energię

zmienia się wraz z wiekiem, w wieku
młodzieńczym wynosi 40 kcal/kg/dobę
Zapotrzebowanie na energię
w 1. roku życia
110
105
100
95
kcal/dobę
90
85
I kw.
II kw. III kw. IV kw.
Podział wydatku energetycznego w
pierwszym roku życia
100%
80%
wność
zna
wzrost
60%
40%
20%
wność
czna
0%
I kw. II kw. III kw. IV kw.
ul. Nowe Ogrody 1-6, 80-803 Gdańsk
1
tel.
(58) 302 3031 w. 236 - sekretariat/kierownik
e-mail:
pediatria@amg.gda.pl
akty
fizyc
akty
metaboli
Katedra i Klinika Pediatrii, Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci
Akademia Medyczna w Gdańsku
BIAŁKO
1 g białka dostarcza
4 kcal
.
Zapotrzebowanie na białko jest najwyższe w wieku niemowlęcym i
stopniowo obniża się do
0,9 g/kg mc.
0-6 mż: 2,4 g/kg mc/dobę
6-12 mż: 2,1 g/kg mc/dobę
TŁUSZCZE
1 g tłuszczu dostarcza
9 kcal.
Tłuszcze w diecie niemowlęcia powinny dostarczać co najmniej 30%
wartości energetycznej diety, w tym 10% w postaci niezbędnych
nienasyconych kwasów tłuszczowych (gł. kwas linolowy)
0-6 mż: 4,9 g/kg mc/dobę
6-12 mż: 3,7 g/kg mc/dobę
WĘGLOWODANY
1 g węglowodanów dostarcza
4 kcal
.
Stanowią ok. 50% energii dostarczanej w pożywieniu. Podstawowym
węglowodanem w wieku niemowlęcym jest
laktoza
. Po 6 mż –
niemowlęta mogą otrzymywać
skrobię
.
0-6 mż: 13,6 g/kg mc/dobę
6-12 mż: 12,7 g/kg mc/dobę
ul. Nowe Ogrody 1-6, 80-803 Gdańsk
2
tel.
(58) 302 3031 w. 236 - sekretariat/kierownik
e-mail:
pediatria@amg.gda.pl
Katedra i Klinika Pediatrii, Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci
Akademia Medyczna w Gdańsku
Zapotrzebowanie na wodę
wiek
Ilość wody (ml/kg mc)
I kw.
150-170
II kw.
140-160
III kw.
120-140
IV kw.
100-120
4 rż
100-110
6 rż
90-100
10 rż
70-85
14 rż
50-60
16 rż
40-50
Zapotrzebowanie (mg/kc mc/dobę)
0-6 mż 6-12

Wapń
– konieczny do wzrastania, budowy kośćca,
czynności mięśni, nerwów obwodowych, procesów
krzepnięcia.
Źródła: mleko i jego przetwory, jaj, warzywa liściaste
600
800
Fosfor
– podstawowy składnik kośca i zębów, także
mózgu i nerwów.
Źródła: produkty zbożowe i mleczne, mięso, ryby,
żółtka jaj.
300
500
Magnez
Rośliny strączkowe, warzywa zielone, orzechy,
banany, kakao
50
70
Żelazo
Źródła: wątroba, jaja, warzywa i suszone owoce.
10
20
Cynk
Źródła: siara, mleko, ryby, jaja
5
5
Miedź
Źródła: podroby, orzechy, ryby, olej kukurydziany,
margaryna, kakao
50
µ
g/kg mc
ul. Nowe Ogrody 1-6, 80-803 Gdańsk
3
tel.
(58) 302 3031 w. 236 - sekretariat/kierownik
e-mail:
pediatria@amg.gda.pl
Katedra i Klinika Pediatrii, Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci
Akademia Medyczna w Gdańsku
Zapotrzebowanie na witaminy
0-6 mż 6-12mż
Witamina A
(j.m.)
Źródła: mleko krowie i jego przetwory, żółtko,
wątroba, nerki i ryby, marchew, pomidory i
rośliny zielone
1500
Witamina D
(j.m.)
Źródła: mleko, żółtko, mięso, wątroba ryb
morskich
800-1000
Witamina E
(j.m.)
Źródła: oleje roślinne z kiełków nasion,
produkty zbożowe, zielone warzywa liściaste,
jaja
5
Witamina C
(mg)
Źródła: owoce cytrusowe, jagodowe, dzikiej
róży i świeże warzywa
30-50
30-50
ul. Nowe Ogrody 1-6, 80-803 Gdańsk
4
tel.
(58) 302 3031 w. 236 - sekretariat/kierownik
e-mail:
pediatria@amg.gda.pl
Katedra i Klinika Pediatrii, Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci
Akademia Medyczna w Gdańsku
Żywienie niemowląt:
1.
naturalne
– karmienie piersią
2.
mieszane
– karmienie piersią i mlekiem krowim
3.
sztuczne
– karmienie mlekiem krowim
Karmienie naturalne niemowlęcia
oznacza karmienie wyłącznie
mlekiem kobiecym przez okres pierwszych 6-ciu miesięcy życia,
z wprowadzaniem pokarmów uzupełniających po rozpoczęciu siódmego
miesiąca życia i z kontynuacją karmienia mlekiem kobiecym do końca
pierwszego roku życia.
Siara (colostrum)
– 2-4 dni po porodzie, 2-krotnie wyższe stężenie
białka niż w mleku dojrzałym (głównie immunoglobuliny – w szczególności
sIgA, oraz enzymy lizozym, antyoksydanty).
Mleko przejściowe
Mleko dojrzałe
– ok. 2 tyg. po porodzie, obniża się zawartość białka,
wzrasta - tłuszczów porodzie.
Zalecenia żywieniowe dla kobiet karmiących piersią:
Wzrost zapotrzebowania na energię – ok. 500 kcal/dziennie
Zwiększone spożycie białka (19,5 g/dz w I półroczu, 14,5 g – w II).
Zwiększone zapotrzebowanie na tłuszcze (głównie WNKT obecne
w olejach roślinnych i rybach).
Zalety karmienia piersią:
optymalny skład pokarmu
dla rozwoju dziecka
jałowość
,
świeżość
i
dostępność
pokarmu
rozwój
więzi emocjonalnej
pomiędzy matka i dzieckiem
zaspokajanie potrzeby
ssania
u niemowlęcia
ul. Nowe Ogrody 1-6, 80-803 Gdańsk
5
tel.
(58) 302 3031 w. 236 - sekretariat/kierownik
e-mail:
pediatria@amg.gda.pl
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hannaeva.xlx.pl