Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.
Czynności poznawcze - wraŜenia, spostrzeŜenia, pamięć i myślenie.
//WRAśENIE
WRAśENIE
- prosty proces poznawczy polegający na odbiorze jednej cechy zjawiska.
WraŜenia powstają, gdy na nasze narządy zmysłowe działają w sposób bezpośredni
bodźce zarówno ze świata zewnętrznego jak i wewnętrznego.
Gdy bodziec działa na narząd zmysłowy (słuch, dotyk, wzrok, itd.) wówczas określone
receptory zamieniają go na impuls nerwowy, który przesyłany jest do mózgu. Podział
wraŜeń dokonujemy na podstawie podziału receptorów. Receptory to komórki wraŜliwe
na określony rodzaj bodźca.
WraŜenia są
monosensoryczne
. To znaczy, Ŝe odzwierciedlają jedną cechę zjawiska.
Podział wraŜeń dokonuje się za pomocą podziału receptorów.
Receptory dzielą się na dwie grupy:
1. Eksteroreceptory
- odbierają informacje docierające z zewnątrz do jednostki. MoŜemy
podzielić je na dwie grupy:
·
telereceptory
: odbierają informacje znajdujące się w pewnej odległości od uczestnika;
wraŜenia węchowe, wzrokowe, słuchowe i bólowe;
·
kontaktory
: odbierają informacje znajdujące się w bezpośrednim kontakcie od uczestnika;
wraŜenia dotyku, smaku, ciepła, zimna, bólowe;
2. Interoreceptory
- odbierają informacje z wewnątrz; wraŜenia organiczne, mięsniowo-
ruchowe, równowagi, bólowe.
//SPOSTRZEśENIE
SPOSTRZEśENIE
- proces poznawczy odzwierciedlający
cały
przedmiot oddziałujące
na nasze narządy zmysłowe. SpostrzeŜenia są
polisensoryczne
, składają się z wraŜeń.
SpostrzeŜenia nie są prostą mechaniczną sumą wraŜeń.
SpostrzeŜenie jest subiektywnym odzwierciedleniem rzeczywistości.
Prawa spostrzegania:
1. RóŜnicowanie bodźców na figurę i tło.
Najpierw spostrzegamy figurę, później tło. Figura ma określony kształt, jest na pierwszym
planie i jest Ŝywsza od tła.
Np. Gdy spojrzysz w klasie do góry, to najpierw zobaczysz wiszące lampy (figura), później
sufit (tło).
2. Bliskości.
Elementy znajdujące się w tej samej relacji przestrzennej są grupowane - zasada bliskości.
Np. 12 12 12 - widzimy trzy pary 12, a nie 121 212.
3. Zasada ciągłości.
Np. Na rys.a widzimy linię łamaną i linię ciągłą, a nie to co na rys.b.
rys.a
rys.b
4. Zasada zamykania.
Jeśli widzimy figury niepełne (niezamknięte) to staramy się je zamknąć.
Np. Na rysunku nie widzimy pełnych figur, ale sami zamykamy je.
5. Podobieństwo.
JeŜeli elementy znajdujące się w tej samej relacji przestrzennej łączymy je razem na zasadzie
podobieństwa.
Czynniki determinujące proces spostrzegania:
1. Nastawienie.
Gotowość do spostrzegania rzeczywistości w ściśle określony sposób; nastawienia są
uwarunkowane "starymi" doświadczeniami; mogą być chwilowe lub długotrwałe.
2. Kontrast.
Jeśli w krótkim odstępie czasu doznajemy dwóch bodźców, to ten drugi spostrzegany jest
bardziej "róŜny".
Np. Podnoszę lekką walizkę, a zaraz później cięŜką. Stwierdzę, Ŝe ta druga jest bardzo cięŜka.
3. Uwaga.
Skierowanie narządów zmysłów w ściśle określony kierunek. Dzięki uwagi dokonujemy
selekcji bodźców. ZauwaŜamy ten bardziej ruchliwe, jaskrawe, róŜniące, dominujące.
Spostrzeganie przebiega na dwóch poziomach:
1. sensorycznym (czuciowo-ruchowy).
2. sensoryczo-operacyjnym (znaczeniowo-czynnościowym).
Pami
ęć
.
Pamięć obejmuje trzy fazy:
1.
zapamiętywanie
:
- mimowolne (samorzutne);
- świadome (forma uczenie się);
2.
przechowywanie
jest to proces utajniony. Przechowujemy w postaci engramów (jednostka
hipotetyczna)
Krzywa zapominania.
X - czas; Y - ilość
3.
odtwarzanie
jest miarą pamięci. Istnieję trzy miary pamięci:
a) przypominanie:
- reprodukcja;
- przypominanie (wspominanie);
b) rozpoznawanie i identyfikacja bodźca, z którym mieliśmy kontakt w przeszłości.
W przypominaniu nie mamy kontaktu z przypominanym wydarzeniem.
W rozpoznawaniu mamy w swoim polu obserwowania przypominane wydarzenie.
c) ponowne uczenie się (kolejne uczenie się tego samego)
Rodzaje pami
ę
ci:
1.
a)
mechaniczną
;
b)
logiczną
- łatwiej zapamiętujemy;
2.
a)
mimowolna
- nie zastanawiamy się nad zapamiętywaniem;
b)
dowolna
- nastawiamy się na zapamiętywanie;
3.
a)
bezpośrednia
b)
odroczona
(odtwarzanie materiału po pewnym czasie)
Ze względu na rodzaj zapamiętywania pamięć dzielimy na:
1.
sensoryczną
(ultrakrótka) - jest to pamięć związana z receptorami (dotyk, wzrok);
wyróŜniamy: ikoniczną (zw. ze wzrokiem), echo (zw. z poszczególnymi zmysłami);
2.
krótkotrwałą
- trwa przewaŜnie 15-30sek. bez koncentracji. STM - świeŜa (pierwotna).
7 +- 2 wyrazy moŜemy zapamiętać;
3.
długotrwała
- moŜe przechowywać informację bardzo długo. LTM - trwała; dzieli się na
semantyczną (ogólna wiedza pojęciowa o świecie) i epizodyczną (wspomnienia przeŜyć danej
jednostki)
Zaburzenia pamięci to amnezja.
WyróŜniamy dwa rodzaje amnezji:
1.
wsteczna
- człowiek nie wie kim jest i z kąd pochodzi, ale potrafi uczyć się nowych rzeczy;
LTM;
2.
następcza
- człowiek pamięta przeszłość ale nie potrafi uczyć się rzeczy nowych; STM;
Efekt świeŜości i efekt końcowy.
Zapamiętujemy najlepiej końcową część przez co efekt świeŜości związany jest z STM;
Efekt pierwszeństwa związany jest z LTM, polega on na tym, Ŝe po jakimś okresie czasu dany
materiał chcemy sobie przypomnieć to najlepiej pamiętamy początek.
Pięć teorii zapominań:
1. zacieranie śladów pamięciowych - niepowtarzalny materiał ulega zacieraniu;
2. teoria interferencji (nakładanie) - informacje zdobyte nakładają się na materiał nowo zdobyty;
- proaktywna - polega na tym, Ŝe materiał wcześniej przyswojony zaciera później
przyswojony;
- retroaktywny - materiał później przyswojony utrudnia później przyswojony;
3. usuwania - mówi, Ŝe nasz magazyn pamięci ma ograniczoną moŜliwość zapamiętywania,
dlatego usuwa stare informacje;
4. brak dostępu - wszystkie informacje pamiętamy, ale w danym momencie; nie moŜemy sobie
przypomnieć bo brakuje nam jakieś wskazówki;
5. motywacyjne - zapominamy poniewaŜ chcemy zapomnieć; odrzucamy wiadomości, które
godzą nasze ego - nazywamy je wypieraniem (represją).
Czynniki wpływające na trwałość zapamiętywania:
1. rodzaj i ilość materiału;
2. cechy osoby uczącej się:
- inteligencja;
- zainteresowania;
- motywacja i emocje;
- aspiracje;
- koncentracja;
- warunki, postawy, zdolności specjalne;
3. cechy pamięci:
- szybkość;
- jakość;
Emocje
.
emovere (łac) - emocje, wzruszać, poruszać.
Emocje powstają w wyniku zaburzenia równowagi w relacji człowiek a środowisko.
Cechy emocji:
- intensywność;
- znak;
- treść;
Emocje pozytywne powstają kiedy istnieje równowaga środowiska (tzn. kiedy czł. osiąga cel).
Emocje negatywne powstają kiedy równowaga pomiędzy jednostką a środowiskiem zostaje
zachwiana.
Bodźce gwałtowne wywołują emocje ujemne.
Emocje są regulatorami naszego działania jak i ukierunkowują to działanie.
Intensywność to inaczej siła; zaleŜna jest od pobudzenia centralnego układu nerwowego;
zewnętrzne przejawy emocji są widoczne dla nas poniewaŜ kieruje nimi autonomiczny układ
nerwowy.
Treść emocji to inaczej jakość; zleŜy od rodzaju i jakości zaspokojenia swoich emocji.
Emocje moŜemy przekazywać dwoma sposobami:
- przez kanał werbalny (słowa);
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl hannaeva.xlx.pl
//WRAśENIE
WRAśENIE
- prosty proces poznawczy polegający na odbiorze jednej cechy zjawiska.
WraŜenia powstają, gdy na nasze narządy zmysłowe działają w sposób bezpośredni
bodźce zarówno ze świata zewnętrznego jak i wewnętrznego.
Gdy bodziec działa na narząd zmysłowy (słuch, dotyk, wzrok, itd.) wówczas określone
receptory zamieniają go na impuls nerwowy, który przesyłany jest do mózgu. Podział
wraŜeń dokonujemy na podstawie podziału receptorów. Receptory to komórki wraŜliwe
na określony rodzaj bodźca.
WraŜenia są
monosensoryczne
. To znaczy, Ŝe odzwierciedlają jedną cechę zjawiska.
Podział wraŜeń dokonuje się za pomocą podziału receptorów.
Receptory dzielą się na dwie grupy:
1. Eksteroreceptory
- odbierają informacje docierające z zewnątrz do jednostki. MoŜemy
podzielić je na dwie grupy:
·
telereceptory
: odbierają informacje znajdujące się w pewnej odległości od uczestnika;
wraŜenia węchowe, wzrokowe, słuchowe i bólowe;
·
kontaktory
: odbierają informacje znajdujące się w bezpośrednim kontakcie od uczestnika;
wraŜenia dotyku, smaku, ciepła, zimna, bólowe;
2. Interoreceptory
- odbierają informacje z wewnątrz; wraŜenia organiczne, mięsniowo-
ruchowe, równowagi, bólowe.
//SPOSTRZEśENIE
SPOSTRZEśENIE
- proces poznawczy odzwierciedlający
cały
przedmiot oddziałujące
na nasze narządy zmysłowe. SpostrzeŜenia są
polisensoryczne
, składają się z wraŜeń.
SpostrzeŜenia nie są prostą mechaniczną sumą wraŜeń.
SpostrzeŜenie jest subiektywnym odzwierciedleniem rzeczywistości.
Prawa spostrzegania:
1. RóŜnicowanie bodźców na figurę i tło.
Najpierw spostrzegamy figurę, później tło. Figura ma określony kształt, jest na pierwszym
planie i jest Ŝywsza od tła.
Np. Gdy spojrzysz w klasie do góry, to najpierw zobaczysz wiszące lampy (figura), później
sufit (tło).
2. Bliskości.
Elementy znajdujące się w tej samej relacji przestrzennej są grupowane - zasada bliskości.
Np. 12 12 12 - widzimy trzy pary 12, a nie 121 212.
3. Zasada ciągłości.
Np. Na rys.a widzimy linię łamaną i linię ciągłą, a nie to co na rys.b.
rys.a
rys.b
4. Zasada zamykania.
Jeśli widzimy figury niepełne (niezamknięte) to staramy się je zamknąć.
Np. Na rysunku nie widzimy pełnych figur, ale sami zamykamy je.
5. Podobieństwo.
JeŜeli elementy znajdujące się w tej samej relacji przestrzennej łączymy je razem na zasadzie
podobieństwa.
Czynniki determinujące proces spostrzegania:
1. Nastawienie.
Gotowość do spostrzegania rzeczywistości w ściśle określony sposób; nastawienia są
uwarunkowane "starymi" doświadczeniami; mogą być chwilowe lub długotrwałe.
2. Kontrast.
Jeśli w krótkim odstępie czasu doznajemy dwóch bodźców, to ten drugi spostrzegany jest
bardziej "róŜny".
Np. Podnoszę lekką walizkę, a zaraz później cięŜką. Stwierdzę, Ŝe ta druga jest bardzo cięŜka.
3. Uwaga.
Skierowanie narządów zmysłów w ściśle określony kierunek. Dzięki uwagi dokonujemy
selekcji bodźców. ZauwaŜamy ten bardziej ruchliwe, jaskrawe, róŜniące, dominujące.
Spostrzeganie przebiega na dwóch poziomach:
1. sensorycznym (czuciowo-ruchowy).
2. sensoryczo-operacyjnym (znaczeniowo-czynnościowym).
Pami
ęć
.
Pamięć obejmuje trzy fazy:
1.
zapamiętywanie
:
- mimowolne (samorzutne);
- świadome (forma uczenie się);
2.
przechowywanie
jest to proces utajniony. Przechowujemy w postaci engramów (jednostka
hipotetyczna)
Krzywa zapominania.
X - czas; Y - ilość
3.
odtwarzanie
jest miarą pamięci. Istnieję trzy miary pamięci:
a) przypominanie:
- reprodukcja;
- przypominanie (wspominanie);
b) rozpoznawanie i identyfikacja bodźca, z którym mieliśmy kontakt w przeszłości.
W przypominaniu nie mamy kontaktu z przypominanym wydarzeniem.
W rozpoznawaniu mamy w swoim polu obserwowania przypominane wydarzenie.
c) ponowne uczenie się (kolejne uczenie się tego samego)
Rodzaje pami
ę
ci:
1.
a)
mechaniczną
;
b)
logiczną
- łatwiej zapamiętujemy;
2.
a)
mimowolna
- nie zastanawiamy się nad zapamiętywaniem;
b)
dowolna
- nastawiamy się na zapamiętywanie;
3.
a)
bezpośrednia
b)
odroczona
(odtwarzanie materiału po pewnym czasie)
Ze względu na rodzaj zapamiętywania pamięć dzielimy na:
1.
sensoryczną
(ultrakrótka) - jest to pamięć związana z receptorami (dotyk, wzrok);
wyróŜniamy: ikoniczną (zw. ze wzrokiem), echo (zw. z poszczególnymi zmysłami);
2.
krótkotrwałą
- trwa przewaŜnie 15-30sek. bez koncentracji. STM - świeŜa (pierwotna).
7 +- 2 wyrazy moŜemy zapamiętać;
3.
długotrwała
- moŜe przechowywać informację bardzo długo. LTM - trwała; dzieli się na
semantyczną (ogólna wiedza pojęciowa o świecie) i epizodyczną (wspomnienia przeŜyć danej
jednostki)
Zaburzenia pamięci to amnezja.
WyróŜniamy dwa rodzaje amnezji:
1.
wsteczna
- człowiek nie wie kim jest i z kąd pochodzi, ale potrafi uczyć się nowych rzeczy;
LTM;
2.
następcza
- człowiek pamięta przeszłość ale nie potrafi uczyć się rzeczy nowych; STM;
Efekt świeŜości i efekt końcowy.
Zapamiętujemy najlepiej końcową część przez co efekt świeŜości związany jest z STM;
Efekt pierwszeństwa związany jest z LTM, polega on na tym, Ŝe po jakimś okresie czasu dany
materiał chcemy sobie przypomnieć to najlepiej pamiętamy początek.
Pięć teorii zapominań:
1. zacieranie śladów pamięciowych - niepowtarzalny materiał ulega zacieraniu;
2. teoria interferencji (nakładanie) - informacje zdobyte nakładają się na materiał nowo zdobyty;
- proaktywna - polega na tym, Ŝe materiał wcześniej przyswojony zaciera później
przyswojony;
- retroaktywny - materiał później przyswojony utrudnia później przyswojony;
3. usuwania - mówi, Ŝe nasz magazyn pamięci ma ograniczoną moŜliwość zapamiętywania,
dlatego usuwa stare informacje;
4. brak dostępu - wszystkie informacje pamiętamy, ale w danym momencie; nie moŜemy sobie
przypomnieć bo brakuje nam jakieś wskazówki;
5. motywacyjne - zapominamy poniewaŜ chcemy zapomnieć; odrzucamy wiadomości, które
godzą nasze ego - nazywamy je wypieraniem (represją).
Czynniki wpływające na trwałość zapamiętywania:
1. rodzaj i ilość materiału;
2. cechy osoby uczącej się:
- inteligencja;
- zainteresowania;
- motywacja i emocje;
- aspiracje;
- koncentracja;
- warunki, postawy, zdolności specjalne;
3. cechy pamięci:
- szybkość;
- jakość;
Emocje
.
emovere (łac) - emocje, wzruszać, poruszać.
Emocje powstają w wyniku zaburzenia równowagi w relacji człowiek a środowisko.
Cechy emocji:
- intensywność;
- znak;
- treść;
Emocje pozytywne powstają kiedy istnieje równowaga środowiska (tzn. kiedy czł. osiąga cel).
Emocje negatywne powstają kiedy równowaga pomiędzy jednostką a środowiskiem zostaje
zachwiana.
Bodźce gwałtowne wywołują emocje ujemne.
Emocje są regulatorami naszego działania jak i ukierunkowują to działanie.
Intensywność to inaczej siła; zaleŜna jest od pobudzenia centralnego układu nerwowego;
zewnętrzne przejawy emocji są widoczne dla nas poniewaŜ kieruje nimi autonomiczny układ
nerwowy.
Treść emocji to inaczej jakość; zleŜy od rodzaju i jakości zaspokojenia swoich emocji.
Emocje moŜemy przekazywać dwoma sposobami:
- przez kanał werbalny (słowa);