Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.
INSTRUKCJA BHP
DOZOWNIK DO MĄKI
UWAGI OGÓLNE
1. Dozownikiem nazywamy urządzenie przeznaczone do równomiernego doprowadzania surowców do procesu produkcyjnego. Ma ono zastosowanie w różnych przemysłach jak: młynarskim, piekarniczym itp.
2. Obsługę dozownika należy powierzyć pracownikowi pełnoletniemu, posiadającemu aktualne badania lekarskie, przeszkolonemu na stanowisku przez kierownika w zakresie bhp i obsługi urządzenia oraz zapoznanemu z DTR dozownika.
3. Stanowisko pracy powinno być oświetlone światłem dziennym. W czasie pracy nocą należy stosować oświetlenie sztuczne, jednak tak zainstalowane by nie powodowało olśnienia lub odblasków rażących wzrok pracownika.
4. Przy pracy należy używać specjalistycznej odzieży ochronnej.
5. Pracownik obsługujący dozownik jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy przy nim.
CZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY
W zależności od typu dozownika: a) objętościowy, b) wagowy, przed uruchomieniem należy :
1. Sprawdzić stan techniczny.
2. Zamknąć klapę wylotu szybu zasobnika.
3. Sprawdzić i w razie potrzeby wyregulować dozownik.
4. Sprawdzić prawidłowość pracy w czasie ruchu bez obciążenia.
CZYNNOŚCI W CZASIE PRACY l PO JEJ ZAKOŃCZENIU
1. Przyciskiem załączyć silnik mieszadła (praca sygnalizowana jest żarówką kontrolną).
2. Włączyć przyciskiem podajnik mąki do zbiornikowego zasobnika (podajnik napełnia zasobnik mąką).
3. Podczas pracy dozownika należy zwracać uwagę aby przy załączaniu podajnika mąki pracowało mieszadło, ponieważ wtedy przełączniki membranowe pracują niezawodnie.
4. Wielkość dawek dozowanych nastawiać przez obracanie pokrętła regulatora.
5. W czasie eksploatacji przestrzegać parametrów technicznych (wielkości dawki dozowanej).
6. Dozowany produkt odbierać u wylotu mechanizmu dozującego.
7. Opróżnianie zasobnika i mechanizmu dozującego dokonywać przez wyłączenie przyciskiem podajnika mąki.
8. Prowadzić stały dozór celem zapewnienia właściwej eksploatacji.
9. Po zakończeniu pracy:
- zatrzymać urządzenie dozujące,
- oczyścić i zabezpieczyć go przed uruchomieniem przez osoby niepowołane (czyszczenie dozownika przeprowadzać systematycznie po tygodniu pracy),
- uporządkować swoje stanowisko pracy.
CZYNNOŚCI ZABRONIONE1. Zabrania się:
- wykonywania jakichkolwiek prac manipulacyjnych w czasie dozowania produktów,
- czyszczenia, smarowania lub rozbierania w czasie pracy dozownika,
- zdejmowania osłon w czasie eksploatacji dozownika (objętościowego czy wagowego).
2. Zawieszanie dodatkowych obciążników na belce wagi i zmiana zawieszeń lub cięgien jest niedopuszczalna.
UWAGI KOŃCOWE
1. Urządzenie pracuje automatycznie, wszelkie usterki są sygnalizowane.
2. Zbiornik dozujący wagowy i urządzenia napędowe należy utrzymywać w czystości i smarować łożyska napędu.
3. W przypadku uszkodzenia wagi dozującej lub innych nie domagań należy zgłosić przełożonemu.
4. Raz w miesiącu należy przeprowadzić dokładne przeglądy całego urządzenia i instalacji elektrycznej oraz sprawdzić dozowanie.
5. Remonty, naprawy i konserwacje okresowe należą do obowiązków konserwatorów urządzeń.
6. Prawidłowa obsługa i konserwacja zapewniają bezpieczne i sprawne funkcjonowanie urządzenia.
7. Przestrzegać zasad i przepisów ujętych w niniejszej instrukcji gdyż za ich nie stosowanie można zostać ukaranym.