Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.
13. „ NOGA JACKA”
Składniki:
· 400 g golonki
· 4 nóżki wieprzowe
· 2 ćwiartki z kurczaka
· 1 włoszczyzna
· 3 liście laurowe
· 1 kostka rosołowa
· 3 ziarenka ziela angielskiego
· 5 ziarenek czarnego pieprzu
· 1 puszka zielonego groszku
· jajko na twardo
Sposób przygotowania:
Wszystkie rodzaje mięs gotujemy wraz z warzywami i przyprawami, do momentu aż mięso zacznie się rozpadać i łatwo odchodzić od kości. Następnie wyjmujemy mięso, warzywa, wywar studzimy i przecedzamy przez drobne sitko. Do małych miseczek wkładamy pokrojoną w plasterki marchewkę, łyżkę groszku, plasterek jajka, i drobne kawałki mięs. Całość zalewamy wywarem i odstawiamy do zastygnięcia. Danie podajemy schłodzone i według uznania polane octem.
14. „PRZEPIÓRCZE GNIAZDKO”
Składniki:
· 40 dag polędwicy wołowej
· 4 ogórki kiszone
· 20 dag grzybków marynowanych
· 4 łyżki oliwy
· 5 żółtek z jajek przepiórczych
· przyprawa uniwersalna
· 2 cebule
· pieprz, sól
Sposób przygotowania
Mięso siekamy lub mielimy, następnie wyrabiamy z pieprzem, solą i oliwą. Doprawiamy przyprawą uniwersalną. Formujemy krążki, w środku, których robimy mały dołek na żółtko przepiórcze. Podajemy na talerzu udekorowanym liściem sałaty, z drobno posiekaną cebulą, grzybkami i ogórkami. Drugie żółtko podajemy w kieliszku.