Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.

13. „ NOGA JACKA”

              Składniki:

 

·                      400 g golonki

·                      4 nóżki wieprzowe

·                      2 ćwiartki z kurczaka

·                      1 włoszczyzna

·                      3 liście laurowe

·                      1 kostka rosołowa

·                      3 ziarenka ziela angielskiego

·                      5 ziarenek czarnego pieprzu

·                      1 puszka zielonego groszku

·                      jajko na twardo

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie rodzaje mięs gotujemy wraz z warzywami i przyprawami, do momentu aż mięso zacznie się rozpadać i łatwo odchodzić od kości. Następnie wyjmujemy mięso, warzywa, wywar studzimy i przecedzamy przez drobne sitko. Do małych miseczek wkładamy pokrojoną w plasterki marchewkę, łyżkę groszku, plasterek jajka, i drobne kawałki mięs. Całość zalewamy wywarem i odstawiamy do zastygnięcia. Danie podajemy schłodzone i według uznania polane octem.

 

14. „PRZEPIÓRCZE GNIAZDKO”

              Składniki:

·                      40 dag polędwicy wołowej

·                      4 ogórki kiszone

·                      20 dag grzybków marynowanych

·                      4 łyżki oliwy

·                      5 żółtek z jajek przepiórczych

·                      przyprawa uniwersalna

·                      2 cebule

·                      pieprz, sól

Sposób przygotowania

Mięso siekamy lub mielimy, następnie wyrabiamy z pieprzem, solą i oliwą. Doprawiamy przyprawą uniwersalną. Formujemy krążki, w środku, których robimy mały dołek na żółtko przepiórcze. Podajemy na talerzu udekorowanym liściem sałaty, z drobno posiekaną cebulą, grzybkami i ogórkami.  Drugie żółtko podajemy w kieliszku.

 

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hannaeva.xlx.pl