Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.
INSTRUKCJA BHP
OBSŁUGA KUCHNI GAZOWEJ
1. W celu zapewnienia obsłudze całkowitego bezpieczeństwa , pracownicy powinni znać treść niniejszej instrukcji oraz stosować się do zawartych w niej wskazówek .
2. Zawory kuchni mogą być otwierane dopiero po zbliżeniu zapalonej zapałki do palnika.
3. Nie powinny zapalać gazu małe dzieci i osoby, które nie umieją obsługiwać kuchni.
4. Nie należy dopuszczać do zalewania płynami palących się palników; jeżeli to się zdarzy , palnik należy wyłączyć, wyczyścić i dokładnie wytrzeć.
5. Nie wolno zostawiać na noc palących się palników oraz pozostawiać bez dozoru, nawet na krótko kuchni z zapalonymi palnikami.
6. Jakiekolwiek zmiany w instalacji gazowej kuchni może dokonywać wyłącznie osoba posiadająca takie kwalifikacje lub odpowiedni serwis.
7. Nie należy zdejmować ruszt żeliwnych i stawiać naczyń bezpośrednio na palnikach.
8. Nie należy ustawiać na płycie kilku ciężkich naczyń jednocześnie .
9. W schowku kuchni nie należy przechowywać materiałów palnych.
10. W pomieszczeniach w których jest wyczuwalny zapach gazu nie wolno zapalać otwartego ognia, a także włączać elektryczności, gdyż grozi to wybuchem lub pożarem. Gdy poczuje się zapach gazu należy natychmiast zamknąć wszystkie zawory, otworzyć okna i wezwać montera instalacji gazowej.
11. Konserwację kurków należy przeprowadzać co dwa lata..
...