Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.

Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna GMP/GHP

INSTRUKCJA

mycia i dezynfekcji urządzeń                         i sprzętu drobnego

1.              Zakres stosowania

- dotyczy mycia i dezynfekcji urządzeń oraz sprzętu drobnego.

2.              Odpowiedzialność

Roztwory myjące i mycie wykonuje wyznaczona przez właściciela osoba. Nadzór nad pracami oraz kontrolę czystości przeprowadza właściciel.

3.              Częstotliwość

Mycie i dezynfekcję alkaliczną przeprowadza się codziennie po zakoń­czeniu pracy oraz w razie potrzeby w trakcie pracy.

4.              Środki do mycia i dezynfekcji

 

Nazwa

Przeznaczenie

Stężenie %

LUDWIK

mycie

1-2

CHLORAMINA B

dezynfekcja

2

Roztwory myjące przygotowujemy bezpośrednio przed użyciem.

5. Opis postępowania

Po zakończeniu pracy lub w trakcie pracy w razie potrzeby:

-   rozmontować urządzenie,

-   usunąć pozostające resztki i spłukać dokładnie ciepłą wodą,

-   zanurzyć na 15 minut w roztworze myjącym o temp. 40-50°C,

-   umyć,

-   doszorować szczotką trudne do czyszczenia powierzchnie,

-   dokładnie spłukać środek myjący,

-   zanurzyć na 15 minut w roztworze chloraminy B,

-   dokładnie spłukać wodą,

-   pozostawić do wyschnięcia.



Do obowiązkowego stosowania na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitamych zakładów i wymagań dotyczących higieny                               w procesie produkcji i w obrocie artykułami oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami (Dz.U. Nr 234, poz. 1979).



Zatwierdził

data:               podpis:

pieczęć zakładu

 

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hannaeva.xlx.pl