Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.
Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna GMP/GHP
INSTRUKCJAmycia i dezynfekcji urządzeń i sprzętu drobnego
1. Zakres stosowania
- dotyczy mycia i dezynfekcji urządzeń oraz sprzętu drobnego.
2. Odpowiedzialność
Roztwory myjące i mycie wykonuje wyznaczona przez właściciela osoba. Nadzór nad pracami oraz kontrolę czystości przeprowadza właściciel.
3. Częstotliwość
Mycie i dezynfekcję alkaliczną przeprowadza się codziennie po zakończeniu pracy oraz w razie potrzeby w trakcie pracy.
4. Środki do mycia i dezynfekcji
Nazwa
Przeznaczenie
Stężenie %
LUDWIK
mycie
1-2
CHLORAMINA B
dezynfekcja
2
Roztwory myjące przygotowujemy bezpośrednio przed użyciem.
5. Opis postępowania
Po zakończeniu pracy lub w trakcie pracy w razie potrzeby:
- rozmontować urządzenie,
- usunąć pozostające resztki i spłukać dokładnie ciepłą wodą,
- zanurzyć na 15 minut w roztworze myjącym o temp. 40-50°C,
- umyć,
- doszorować szczotką trudne do czyszczenia powierzchnie,
- dokładnie spłukać środek myjący,
- zanurzyć na 15 minut w roztworze chloraminy B,
- dokładnie spłukać wodą,
- pozostawić do wyschnięcia.
Do obowiązkowego stosowania na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitamych zakładów i wymagań dotyczących higieny w procesie produkcji i w obrocie artykułami oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami (Dz.U. Nr 234, poz. 1979).
Zatwierdził
data: podpis:
pieczęć zakładu