Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.

Błona
luzowa
(warstwa wy
cielaj
ca
wewn
trzne powierzchnie
przewodów organizmu)
Układ
pokarmowy

nabłonek

blaszka wła
ciwa
---------------------------
Cz. I
Jama ustna i
linianki
błona pod
luzowa
Blaszka wła
ciwa:
tkanka ł
czna wiotka/zbita, naczynia krwiono
ne,
włókna nerwowe, małe gruczoły, skupiska tkanki
limfoidalnej (grudki chłonne)
Błona pod
luzowa:
j.w., nie zawsze wyst
puje, umo
liwia ruchomo
blaszki wła
ciwej wzgl
dem podło
a
Warga
czerwie
wargowa
skóra
Czerwie
wargowa:
naczynie krwiono
ne
nabłonek
bł.
luzowej

cienki naskórek,
cz
ciowo bez
warstwy ziarnistej

brak tworów
skórnych
błona
luzowa
mi
nie szkieletowe
błona
luzowa
czerwie
wargowa
nabłonek
Błona
luzowa jamy ustnej:

nabłonek wielowarstwowy
płaski nierogowaciej
cy lub
rogowaciej
cy

blaszka wła
ciwa – warstwa
brodawkowa i siatkowata

błona pod
luzowa (niekiedy
równie
blaszka wła
ciwa)
zawiera małe gruczoły
(wargowe, policzkowe,
podniebienne, j
zykowe)
skóra
z gruczołami
gruczoły
wargowe
i korzeniami
włosów
gruczoły
szkliwo
Obszary błony
luzowej
jamy ustnej
Z
b
z
bina
korona
Obszary uczestnicz
ce w procesie
ucia
(dzi
sła, podniebienie twarde, górna
powierzchnia j
zyka):

nabłonek rogowaciej
cy

brak błony pod
luzowej
(bardziej wytrzymałe na obci
enia
mechaniczne)
miazga
odontoblasty
Elementy zmineralizowane

szkliwo

z
bina

cement
szyjka
dzi
sło
oz
bna
Elementy
niezmineralizowane:

miazga z
ba

oz
bna
Pozostałe obszary (wy
cielaj
ce)

nabłonek nierogowaciej
cy
- warstwa podstawna, kolczysta,
powierzchniowa
- obecne melanocyty, komórki
Langerhansa i Merkla

obecna błona pod
luzowa
korze
cement
ko
z
bodołu
1
Szkliwo
Z
bina:
szkliwo

96% składników mineralnych
(kryształy hydroksyapatytów - HA)

glikoproteidy (enameliny)

70% składników
mineralnych (HA)

włókna kolagenowe (typ I)

substancja podstawowa

kanaliki z
binowe zawieraj
ce:
- wypustki odontoblastów
(komórek zlokalizowanych
w miazdze)
- niezmielinizowane
(bezosłonkowe) włókna
nerwowe
z
bina
Jednostki strukturalne:
pryzmaty szkliwne
Najtwardsza tkanka w organizmie
Miazga z
ba
Cement

60% składników mineralnych (HA)

włókna kolagenowe (typ I)

substancja podstawowa
odontoblasty
odontoblasty
z
bina
z
bina
z
bina
Cement bezkomórkowy:
wył
cznie substancja
mi
dzykomórkowa
prez
bina
prez
bina
miazga z
ba
naczynia
krwiono
ne
Cement komórkowy:
jamki i kanaliki zawieraj
ce
ciała komórkowe i wypustki
komórek - cementocytów
(budowa najbardziej zbli
ona
do ko
ci)
z
bina
odontoblasty
z
bina

bogatokomórkowa tkanka ł
czna galaretowata

warstwa odontoblastów

naczynia krwiono
ne

włókna nerwowe
Oz
bna
cement
ko
z
bodołu
Cho
chorobami z
bów i ich otoczenia zajmuje si
stomatolog, mog
one wpływa
na ogólny stan zdrowia
pacjenta. Lekarz powinien zatem zawsze sprawdzi
stan jamy ustnej i uz
bienia w trakcie rutynowego
badania.
„Aparat wi
zadłowy” z
ba: grube p
czki włókien kolagenowych
ł
cz
ce cement z ko
ci
z
bodołu
2
J
zyk
brodawki wtórne brodawka pierwotna
migdałek
j
zykowy
foramen
caecum
Rdze
:
mi
nie szkieletowe
brodawki
okolone
Powierzchnia dolna:
cienka błona
luzowa,
sploty naczyniowe
brodawki
li
ciaste
Powierzchnia górna:
brodawki (uwypuklenia,
błony
luzowej), brak
błony pod
luzowej
Brodawki
mechaniczne:
- nitkowate
Brodawki nitkowate (90%)

ostro zako
czone

zrogowaciałe

brak kubków smakowych

nadaj
powierzchni j
zyka
szorstko
brodawki
grzybowate
brodawki nitkowate
Brodawki zmysłowe
(z kubkami smakowymi):
- grzybowate
- li
ciaste
- okolone
Brodawki grzybowate

charakterystyczny kształt

przewa
nie niezrogowaciałe

nieliczne kubki smakowe
Brodawki okolone
kubki smakowe
kubki smakowe
Brodawki li
ciaste

kształt fałdów

3 regularne brodawki wtórne

liczne kubki smakowe

u człowieka stopniowo zanikaj
Gruczoły brodawek okolonych (von Ebnera)

zło
one gruczoły surowicze

le

boko, mi
dzy mi
niami j
zyka

przewody uchodz
do rowka

produkuj
lipaz

opłukuj
powierzchnie kubków smakowych

najwi
ksze

otoczone gł
bokim rowkiem

liczne brodawki wtórne

liczne kubki smakowe

komórki podstawne (macierzyste)

komórki zmysłowe typu 1, 2, 3

zako
czenia nerwowe
otworek smakowy
otworek
smakowy
mikrokosmki
/wypustki
Typ 1:
(60 %) ciemna cytoplazma,
mikrokosmki, ziarna wydzielnicze
komórki
typu 3
komórki
typu 1,2
Typ 2:
jasna cytoplazma, mikrokosmki,
siateczka gładka, pojedyncze
p
cherzyki zawieraj
ce
neuroprzeka
nik (ATP)
zako
czenia
nerwowe
Typ 3:
ciemna cytoplazma, grube
wypustki szczytowe, liczniejsze
p
cherzyki zawieraj
ce
neuroprzeka
nik (ATP), kontakt
z zako
czeniami nerwowymi
Kubek smakowy
to beczułkowata grupa walcowatych
komórek nabłonkowych wmontowana
w otaczaj
cy nabłonek wielowarstwowy
płaski.
komórki
podstawne
Rozwój i ró
nicowanie komórek kubka:
kom. podstawna
®
typ 1
®
typ 2
®
typ 3
Pojedyncze kubki wyst
puj
równie
w nabłonku podniebienia i gardła
3
Jak działa kubek smakowy:
Receptory smakowe
1. Zwi
zki chemiczne zawarte w pokarmie
wi
si
z receptorami obecnymi w błonie
komórkowej pokrywaj
cej mikrokosmki/
wypustki.
2. Nast
puje otwarcie/zamkni
cie kanałów
jonowych lub aktywacja białek G -
aktywacja komórek zmysłowych (otwarcie
kanałów wapniowych, wzrost poziomu Ca)
3. Komórki typu 3 i 2 uwalniaj
neuro-
przeka
nik z p
cherzyków (egzocytoza).
4. Nastepuje wzbudzenie sygnału we
włóknie nerwowym i jego przekazanie do
CSN.

smak słony: kanały sodowe

smak kwa
ny: kanały kationowe aktywowane przez H
+

smaki słodki, gorzki, umami: receptory zwi
zane
z białkami G (wolniejsze działanie)
słony kwa
ny umami
słodki gorzki
Smaki: słony, kwa
ny, gorzki, słodki,
umami (glutaminian)
T1R1+T1R3 T1R2+T1R3 T2R
Jedna komórka – jeden smak
Jeden kubek – wszystkie smaki
linianki

zło
one gruczoły o budowie zrazikowej

zbudowane z:
- odcinków (jednostek) wydzielniczych
(p
cherzyki surowicze, cewki
luzowe)
- przewodów wyprowadzaj
cych
Główne składniki
liny:

woda

jony: K
+
, Cl
-
, Na
+
, HCO
3
-
rodanki

enzymy
- amylaza
linowa
- lipaza
- peroksydaza
- kalikreiny
P
cherzyk surowiczy:

białka antybakteryjne
- lizozym
- laktoferyna
- histatyna
- cystatyna
- białka bogate w prolin
- IgA

komórki wydzielnicze (surowicze =
produkuj
ce białka)
- szorstka siateczka
- aparat Golgiego
- ziarna wydzielnicze
- kanaliki mi
dzykomórkowe

komórki mioepitelialne

blaszka podstawna
Komórki surowicze produkuj
prawie
wszystkie białka obecne w
linie
i wydzielaj
IgA

czynniki wzrostowe (EGF)

w
skie przestrzenie pomi
dzy strukturami
gruczołowymi zaj
te przez:
- sie
naczy
włosowatych
- włókna nerwowe (głównie autonomiczne)
Wydzielina surowicza (wodnista):
woda, jony, białka

luz (glikoproteidy b. bogate
w cukrowce)
Cewka
luzowa:

komórki wydzielnicze
luzowe
- przypodstawnie spłaszczone j
dra
- aparat Golgiego
- siateczka szorstka
- ziarna wydzielnicze (słabo si
barwi
)

komórki wydzielnicze surowicze
(półksi
yc surowiczy)

komórki mioepitelialne

blaszka podstawna
Przewody wyprowadzaj
ce:

wstawka
cewka
l.
wewn
trz zrazika

przewód pr
kowany

przewód mi
dzyzrazikowy
w tkance
ł
cznej pomi
dzy
p
cherzyk
sur.

przewód główny
zrazikami
wstawka
przewody
ródzrazikowe
przewód
pr
kowany
przewód
mi
dzyzrazikowy
przewód
główny
Wydzielina
luzowa (g
sta, lepka):
woda, jony, mucyny (glikoproteidy
o znacznej zawarto
ci cukrowców)
4
Wstawka:

nabłonek jednowarstwowy sze
cienny

wymiana jonów Cl/HCO
3

produkcja laktoferyny, lizozymu i EGF
Przewód pr
kowany:

nabłonek jednowarstwowy walcowaty

pr
kowanie przypodstawne

wymiana jonów Na/K, Cl/HCO
3
wydzielanie jonów metali ci
kich
jonów rodankowych i IgA

produkcja laktoferyny, kalikrein i EGF
Przewód mi
dzyzrazikowy:
nabłonek jednowarstwowy
walcowaty
®
wielorz
dowy
Przewód główny:
nabłonek wielorz
dowy
®
wielowarstwowy walcowaty
®
wielowarstwowy płaski (uj
cie)
wstawka
przewód pr
kowany
Przewody (szczególnie wstawki
i przewody pr
kowane)
odpowiadaj
za ostateczny skład
liny.
linianka podj
zykowa
linianka przyuszna

surowicza (tylko
p
cherzyki surowicze)

długie wstawki

nieliczne grupy
adipocytów

luzowa (tylko
cewki
luzowe)

słabo rozwini
te
półksi
yce surowicze

w przewodach pr
kowanych
najsłabsze pr
kowanie lub
jego brak
linianka pod
uchwowa
Małe gruczoły
linowe

zlokalizowane w błonie pod
luzowej jamy ustnej, rzadziej w blaszce wła
ciwej

zło
one

nieotoczone torebk
, przewa
nie brak budowy zrazikowej

surowicze,
luzowe, mieszane

wstawki
®
przewody wyprowadzaj
ce (nabł. jednowarstwowy walcowaty)

mieszana (80% p
cherzyki surowicze, 20 % cewki
luzowe)

dobrze rozwini
te półksi
yce surowicze

długie przewody pr
kowane

wysepki tkanki tłuszczowej (zwi
kszaj
si
z wiekiem)
gruczoły von Ebnera - surowicze
pozostałe gruczoły j
zykowe i gruczoły podniebienne -
luzowe
gruczoły wargowe i policzkowe – mieszane
5
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hannaeva.xlx.pl