Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.
Jak walczyć z rakiem. Terapia metaboliczna witaminą b17
Artykuł w oparciu o książki: „ALIVE AND WELL” - Dr Philip Binzel oraz „ŚWIAT BEZ RAKA” - Edward Griffin
Wprowadzenie
Metabolizm to praca całego organizmu. Nasze ciało funkcjonuje prawidłowo, gdy wszystkie jego
elementy (fizyczny, umysłowy i duchowy) harmonijnie ze sobą współpracują. Dlatego celem
każdej terapii, w tym i metabolicznej, jest całościowe leczenie organizmu. Elementy terapii
metabolicznej mają doprowadzić organizm do stanu, w którym będzie mógł on zwalczać chorobę
i odzyskać pełnię zdrowia.
Terapia metaboliczna jest nietoksyczną metodą leczenia lub zapobiegania chorobom
nowotworowym polegającą na podawaniu organizmowi
witaminy B17, proteolitycznych
enzymów trzustki, immunostymulantów oraz witamin i suplementów mineralnych
. Letril
(witamina B17 lub amigdalina) jest jej głównym składnikiem o działaniu antyrakowym.
Mówiąc o terapii metabolicznej, trudno nie wspomnieć nazwisk dwóch lekarzy Dr Emesto i Dr
Fransisco Contreras, którzy nie tylko mają wiele sukcesów na swoim koncie pod kątem badania
chorób nowotworowych, ale również w praktyce leczenia chorób nowotworowych. Zespół Dr.
Contrerasa przez prawie 35 lat dokładnie zbadał i prześledził ponad 75 różnych terapii
antyrakowych, w których wzięło udział ponad 100 tysięcy pacjentów z różnych krajów. Dzięki
tym badaniom, udało się potwierdzić, wbrew teoriom propagowanym i skutecznie rozgłaszanym
przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków, że
terapia metaboliczna jest całkowicie
bezpieczna dla organizmu ludzkiego, a do tego jeszcze ma działanie antyrakowe
. Terapia
metaboliczna jest niczym innym jak terapią opartą na spożywaniu naturalnych produktów
spożywczych, głównie owoców i warzyw, oraz witamin w celu zapobiegania i walki z
rozbudowującym się w naszym organizmie rakiem. Według Dr Ernesta Krebsa Jr kluczem do
zastopowania wzrostu komórek rakowych w organizmie chorego, nie jest poddawanie go
tradycyjnym metodom leczenia tylko zastosowanie terapii, która pracuje w zgodzie z ludzkim
organizmem, a nie przeciwko niemu.
Pozytywne efekty leczenia
Krótko o tym jakie pozytywne efekty przynosi terapia witaminą B17, traktowana jako leczenie
długotrwałe. Oczywiście należy pamiętać o tym, że nie ma tutaj stałych - każdy organizm ludzki
jest inny i reaguje w inny sposób w określonym dla niego czasie na przyjmowanie amigdaliny,
suplementów i diety. Jednak do najważniejszych należą:
ustąpienie bólu lub całkowita jego redukcja
poprawa samopoczucia
wzrasta apetyt
zwiększona energia/chęć do życia/ wzrost aktywności fizycznej
zanik odoru pochodzącego ze zmian nowotworowych
przyrost masy ciała
odrastanie włosów
pozytywne zmiany w chemii moczu i krwi
poprawiona regeneracja tkanek
wzrost odporności
zmniejszanie się obrzęków
zmniejszenie masy guza
redukcja ilości i wielkości przerzutów
Kilka koronnych zasad
Stosowanie terapii to nie tylko łykanie amigdaliny i suplementów. Aby terapia przyniosła
oczekiwane zamierzenia wszystkie elementy muszą być ze sobą sprzężone.
1.
Odpowiednio zbilansowana dieta
– Dr Krebs polecał dietę opartą na całych owocach/
warzywach (the whole fruit diet) – o czym więcej w środę/ czwartek tego tygodnia – postaram się
jeszcze dodać kilka przydatnych przepisów.
Dieta warzywno-owocowa, urozmaicona przez
pożywienie bogate w tłuszcze omega-3, naturalne antyoksydanty i witaminy jest bardzo
ważnym elementem
, ponieważ dostarcza niezbędnych substancji, które wzmacniają organizm na
różne sposoby; układ immunologiczny, poprawiają pracę serca, wątroby, regulują poziom cukru
we krwi, wzmacniają kości, wpływają na poprawę samopoczucia, oczyszczają organizm z toksyn
pochodzących z żywności, kosmetyków, zanieczyszczeń nagromadzonych nawet całymi latami w
naszym organizmie.
Odpowiednio zbilansowana dieta pomaga twojemu organizmowi w walce z
chorobą
- daje mu siłę do tego, by bronić się przed rozwojem lub powrotem choroby. Dieta, o
której mówię jest oparta na diecie warzywno-owocowej, można ją wzbogacać innymi
dodatkowymi elementami, zapożyczonymi na przykład z diety Dr Budwig.
Dieta wzbogacona o
dodatkowe suplementy powinna zostać zastosowana na 2 tygodnie przed rozpoczęciem terapii
metabolicznej witaminą B17
.
2.
Odtrucie organizmu
– Przed rozpoczęciem diety/leczenia witaminą można wziąć pod uwagę
odtrucie organizmu w postaci na przykład lewatyw - terapia Gersona.
3.
Amigdalina
- znana również jako witamina B17, letril (handlowa nazwa) – jest głównym
agresorem w walce z rakiem. Jej celem jest atakowanie i rozpad komórek nowotworowych w
organizmie.
4.
Suplementy
- mają za zadanie wzmacniać nadwyrężony organizm w walce z chorobą
nowotworową. Najważniejsze suplementy to enzymy trzustkowe – jakie ( znajdziecie w artykule
Terapia metaboliczna witaminą B17 - suplementy podstawowe), witamina B15 ( zawarta również
w gorzkich pestkach moreli), gorzkie pestki moreli, witamina C, witamina A i E (witamina A
emulsyfikowana), chrząstka z rekina, PREVEN CA, selen, AHCC. Oczywiście lista suplementów
jest jeszcze większa, wszystko w zależności od waszych indywidualnych preferencji i możliwości
zdrowotnych.
5.
Letril może powodować obniżenie ciśnienia
– jest to szczególnie ważna informacja dla osób
chorych na choroby serca, biorących leki na uregulowanie ciśnienia tętniczego – ważne jest
roztropne dawkowanie letrilu lub amigdaliny występującej w postaci pestek moreli lub
migdałów, przy jednoczesnym sprawdzaniu ciśnienia
6.
Nie używać Letrilu z probiotykami
– wzmaga efekty uboczne
7.
Enzymy wątrobowe/trzustkowe
nie powinny być dozowane w większej niż zalecona ilość
zwłaszcza jeśli pacjent stosuje lekarstwa na rozrzedzanie krwi
8.
Enzymy trzustkowe
są szczególnie istotne w terapii, szczególnie dla osób które mają
nadwyrężoną wątrobę/ trzustkę
9. Letril można zażywać na pusty żołądek i popijać wodą, ale nie mineralną - nie sokami
10. Jeśli chory ma problemy wątrobowe Letril można stosowac w trakcie posiłku i sukcesywnie
zwiększać dawkę –
BY UNIKNĄĆ PODRAŻNIEŃ
11. Enzymy popijać również wodą i stosować przed jedzeniem
12. Przy terapii szczególnie zalecane są witaminy- witamina C o naturalnym ph, witamina A
(emulsyfikowana) albo beta karoten- jednak nie stosować równocześnie, witamina E może być
łączona z selenem lub A+E w emulsji
WAŻNE
Żaden z opisywanych preparatów nie jest zarejestrowanym w Polsce lekiem przeciw nowotworom, jest suplementem do diety.
Informacje o wskazaniach do stosowania preparatu i mechanizmie jego działania pochodzą od producentów lub dystrybutorów.
Przed zastosowaniem preparatu skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Dawkowanie
Czym różni się stosowane w profilaktyce spożywanie witaminy B17 w tabletkach od nasion
moreli? Co jest lepsze? Czy powinno się zażywać jedno i drugie jednocześnie?
Dr Krebs uważał, że w przypadku zapobiegania chorobom nowotworowym, witamina B17 w
formie naturalnej (gorzkie pestki moreli lub migdałów) jest lepsza od jej oczyszczonej wersji.
Analogiczna sytuacja ma miejsce w przypadku innych rodzajów żywności; witamina C w
naturalnej postaci (w grejpfrutach czy cytrynach) jest lepsza od tabletek. Cała różnica polega na
tym, że tabletki są wygodniejsze w użyciu. Pestki mają gorzkawy smak i są ciężkie do pogryzienia
zwłaszcza dla ludzi starszych, dlatego niektórzy wolą tabletki. Duża część osób przyjmuje B17 w
obu postaciach. Proszę pamiętać, że w działaniu profilaktycznym można ograniczyć się tylko i
wyłącznie do gorzkich pestek/nasion moreli – O amigdalinie- gorzkie pestki moreli – jakie
kupować, w przypadku wykrytego raka pestki nie powinny stanowić podstawy terapii ale jej
uzupełnienie, ponieważ mogą być nie wystarczające.
Jaka jest zalecana profilaktyczna dzienna dawka B17 w pestkach?
Nie ustalono, co prawda, minimalnej dawki dziennej chroniącej przed rakiem, lecz można ją
określić, biorąc pod uwagę dwie poniższe sugestie:
Po pierwsze
, według samego dr. Krebsa, owoce zawierające B17 należy spożywać w całości, także
z nasionami. Nasion nie powinno się jeść więcej, niż zjadłoby się ich wraz z owocem, to znaczy, że
jeżeli jemy trzy jabłka dziennie, to wystarczy nam ilość nasion w trzech jabłkach.
Po drugie
, uważa się, iż przed rakiem chroni znakomicie jedno nasiono moreli na 5 kg masy ciała,
aczkolwiek dokładna dawka dzienna zależy od nawyków żywieniowych i przemiany materii
każdego człowieka, od jego indywidualnych reakcji na przyjmowaną ilość pestek i innych
schorzeń i niedomagań organizmu (osoby z chorą lub nadwrażliwą wątrobą powinny być bardziej
ostrożne przy przyjmowaniu pestek moreli). I tak dla przykładu osoba ważąca ok. 85 kilogramów
może zjeść do 17 nasion moreli dziennie, by otrzymać bezpieczną i odpowiednią dawkę B17.
Natomiast w przypadku B17 dawkowanej w postaci tabletek 100 mg, wystarczą 2-3 tabletki
dziennie.
Pamiętaj:
- nigdy nie powinno się przesadzać z ilością spożywanych pestek; zjedzenie zbyt wielkiej ich ilości
może wywołać nieprzyjemne skutki uboczne; takie jak nudności czy zawroty głowy
- należy zjadać rozsądne ilości pestek (
nie więcej niż 25-35 dziennie po fazie przyzwyczajenia
)
- najlepiej jest zacząć od małych ilości pestek popijając dużą ilością wody by stopniowo zwiększać
dawki
Jaka jest zalecana dawka dzienna B17
dla osób z wykrytym nowotworem
? Co i jak długo
przyjmować coś dodatkowego?
Według Dr Ernesta Krebsa Jr, dla osób z wykrytą i potwierdzoną chorobą nowotworową zaleca
się przyjęcie jak największej dawki witaminy b 17 w jak najkrótszym czasie, nie zapominając o
dopuszczalnych maksymalnych ilościach zarówno dla tabletek lub ampułek jak i pestek. Jeśli
przyjmujecie letril i pestki,
dr Krebs zaleca między ich przyjmowaniem minimum dwugodzinny
odstęp, czyli nie przyjmuj letrilu i pestek moreli jednocześnie, ponieważ mogą wzmagać efekty
uboczne podrażniające układ trawienny.
Jeśli przyjmujecie większe ilości tabletek to wtedy ilość pestek może być mniejsza- wszystko
zależy od ogólnego stanu pacjenta. Ampułkowa witamina B17 jest polecana dla osób szczególnie
nadwyrężonych - jeśli się na nią zdecydujecie weźcie pod uwagę aspekt prawny oraz fakt, iż lepiej
by była podawana przez specjalistów, osoby z wykształceniem medycznym ze względu na jej
charakter podawania.
Oto dawki zalecane przez dr. Contrerasa z Oasis of Hope Hospital dla osób chorych na
nowotwory:
FAZA I (POCZĄTKOWA):
Terapia ta ma za zadanie bardzo agresywne zwalczanie raka, i nie czyniąc przy tym szkody
pacjentowi jednocześnie wzmacniać jego układ odpornościowy.
AMIGDALINA, (witamina B17) 6 gram dożylnie, raz na dzień, powtarzać przez 21 dni lub:
AMIGDALINA, 3 gramy (6 tabletek po 500 mg dziennie, np trzy razy dziennie po dwie najlepiej
po posiłku), przez 21 dni. Równolegle podaje się enzymy proteolityczne (trzustki), naturalną
witaminę C, kwas pangamowy – witaminę B15, AHCC (Active Hexose Correlated Compound),
PREVEN CA, chrząstkę rekina (czysta 100%), witaminę A (w postaci emulsji), Barley Green Grass,
antyoksydanty ( bogate w naturalne fitochemikalia i bioflowonoidy )oraz inne odżywki.
FAZA II (KONTYNUACJA):
AMIGDALINA, (witamina B17) 2 gramy (4 tabletki 500 mg) dziennie doustnie, przez następne
trzy miesiące + wszystkie pozostałe składniki fazy I.
PO FAZIE II:
Faza III terapii metabolicznej polegająca na kontynuowaniu fazy II lub, jeśli rak jest w stanie
remisji, programie profilaktycznym lub przejściu na pestki moreli + suplementy i dieta.
Jeśli jesteś chory na raka
, to dawka dzienna wynosi od 6 do 10 tabletek 500 mg dziennie przez
pierwsze 21 dni. Przed rozpoczęciem fazy początkowej możesz zacząć od bardzo małych dawek
tabletek lub/ i pestek by stopniowo przyzwyczajać organizm do terapii. Pamiętaj by nie
przyjmować witaminy b17 razem z pestkami jednocześnie, zachowaj min. 2 godzinny odstęp. Po
fazie początkowej, która trwa od 21 do 30 dni, dawka maleje do 4-5 tabletek na dzień przez
kolejne 3-4 miesiące, gdzie ta piąta brana jest przed snem.
Jeśli poczujesz mdłości
, podziel
tabletkę na połowę i po zażyciu pierwszej połówki poczekaj godzinę, by przyjąć drugą. Pij duże
ilości wody. Nigdy nie popijaj amigdaliny sokami.
Po fazie 3-4 miesięcy zaleca się powtórzenie kuracji lub przejście na gorzkie pestki + suplementy,
nie zapominając jednak o właściwej diecie.
Pamiętajcie dieta to podstawa.
Najlepszym rozwiązaniem jest potraktowanie witaminy B17 jako części wszechstronnego
programu, zawierającego liczne uzupełniające się elementy, z których każdy pełni ważną rolę
w skutecznej terapii.
Co powinienem przyjmować wraz z witaminą B17?
Jeśli masz raka, to zgodnie z zaleceniami dr. Contrerasa (jednego z pionierów leczenia witaminą
B17 i dyrektora medycznego Oasis of Hope Hospital) powinieneś poddać się terapii, która będzie
wspomagać twój układ odpornościowy do walki z nowotworem.
Oasis opracował program detoksyfikacyjny, który pozwala uzyskać najlepsze wyniki w walce z
chorobą. Zespół dr. Contrerasa leczy przy pomocy następującego zestawu: letril, enzymy
proteolityczne (enzymy trzustki), witamina C, chrząstka rekina (100% czysta), witamina A (w
emulsji), PREVEN CA, kwas pangamowy (witamina B15), przeciwutleniacze (np. zielona hebarta,
alfalfa), żywność zawierająca nitrylozydy (np. nasiona moreli) oraz inne składniki odżywcze.
Każdy z tych składników jest bardzo ważny w skutecznej walce z rakiem.
Enzymy trzustki, na
przykład, występują w naturze m.in. w owocach ananasa i papai, jednakże w terapii
metabolicznej zalecany jest trochę inny skład - jaki w suplementach podstawowych, można tez
dodatkowo stosować CARDUS MARIANUS.
Zadaniem enzymów jest również zniszczenie chroniącej komórkę nowotworową ujemnie
elektrostatycznie naładowanej otoczki białkowej (pericellular sialomucin) – a wtedy komórka nie
może się bronić przed układem odpornościowym.
Enzymy są bardzo istotnym elementem
terapii metabolicznej.
Celem terapii metabolicznej jest przede wszystkim przywrócenie organizmowi chorego kondycji
fizycznej.
Niestety, większość pacjentów podejmuje leczenie terapiami alternatywnymi (a w tym i
metaboliczną), gdy ich organizm jest już poważnie wyniszczony. Właśnie dlatego do terapii
metabolicznej powinno się włączyć substancje odżywcze, które pomagają w przywracaniu
chorego organizmu do zdrowego stanu. Szpik kostny i kolagen pomagają w odbudowie tkanki
kostnej w przypadku raka kości. Grzyby z rodzaju maitake i shittake (najlepiej przebadane
naukowo japońskie grzyby) zawierają w sobie substancję antywirusową zwaną lentinanem, która
stymuluje układ immunologiczny i unieczynnia wirusy. Pod kątem wykorzystania w terapii
leczenia raka bada się również inne substancje odżywcze: Essiac, AIICC, koenzym Q10, siarczan
hydrazyny, ekstrakt z pestek grejpfruta , minerały koloidalne, witaminę E, multiwitaminy i
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl hannaeva.xlx.pl
Artykuł w oparciu o książki: „ALIVE AND WELL” - Dr Philip Binzel oraz „ŚWIAT BEZ RAKA” - Edward Griffin
Wprowadzenie
Metabolizm to praca całego organizmu. Nasze ciało funkcjonuje prawidłowo, gdy wszystkie jego
elementy (fizyczny, umysłowy i duchowy) harmonijnie ze sobą współpracują. Dlatego celem
każdej terapii, w tym i metabolicznej, jest całościowe leczenie organizmu. Elementy terapii
metabolicznej mają doprowadzić organizm do stanu, w którym będzie mógł on zwalczać chorobę
i odzyskać pełnię zdrowia.
Terapia metaboliczna jest nietoksyczną metodą leczenia lub zapobiegania chorobom
nowotworowym polegającą na podawaniu organizmowi
witaminy B17, proteolitycznych
enzymów trzustki, immunostymulantów oraz witamin i suplementów mineralnych
. Letril
(witamina B17 lub amigdalina) jest jej głównym składnikiem o działaniu antyrakowym.
Mówiąc o terapii metabolicznej, trudno nie wspomnieć nazwisk dwóch lekarzy Dr Emesto i Dr
Fransisco Contreras, którzy nie tylko mają wiele sukcesów na swoim koncie pod kątem badania
chorób nowotworowych, ale również w praktyce leczenia chorób nowotworowych. Zespół Dr.
Contrerasa przez prawie 35 lat dokładnie zbadał i prześledził ponad 75 różnych terapii
antyrakowych, w których wzięło udział ponad 100 tysięcy pacjentów z różnych krajów. Dzięki
tym badaniom, udało się potwierdzić, wbrew teoriom propagowanym i skutecznie rozgłaszanym
przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków, że
terapia metaboliczna jest całkowicie
bezpieczna dla organizmu ludzkiego, a do tego jeszcze ma działanie antyrakowe
. Terapia
metaboliczna jest niczym innym jak terapią opartą na spożywaniu naturalnych produktów
spożywczych, głównie owoców i warzyw, oraz witamin w celu zapobiegania i walki z
rozbudowującym się w naszym organizmie rakiem. Według Dr Ernesta Krebsa Jr kluczem do
zastopowania wzrostu komórek rakowych w organizmie chorego, nie jest poddawanie go
tradycyjnym metodom leczenia tylko zastosowanie terapii, która pracuje w zgodzie z ludzkim
organizmem, a nie przeciwko niemu.
Pozytywne efekty leczenia
Krótko o tym jakie pozytywne efekty przynosi terapia witaminą B17, traktowana jako leczenie
długotrwałe. Oczywiście należy pamiętać o tym, że nie ma tutaj stałych - każdy organizm ludzki
jest inny i reaguje w inny sposób w określonym dla niego czasie na przyjmowanie amigdaliny,
suplementów i diety. Jednak do najważniejszych należą:
ustąpienie bólu lub całkowita jego redukcja
poprawa samopoczucia
wzrasta apetyt
zwiększona energia/chęć do życia/ wzrost aktywności fizycznej
zanik odoru pochodzącego ze zmian nowotworowych
przyrost masy ciała
odrastanie włosów
pozytywne zmiany w chemii moczu i krwi
poprawiona regeneracja tkanek
wzrost odporności
zmniejszanie się obrzęków
zmniejszenie masy guza
redukcja ilości i wielkości przerzutów
Kilka koronnych zasad
Stosowanie terapii to nie tylko łykanie amigdaliny i suplementów. Aby terapia przyniosła
oczekiwane zamierzenia wszystkie elementy muszą być ze sobą sprzężone.
1.
Odpowiednio zbilansowana dieta
– Dr Krebs polecał dietę opartą na całych owocach/
warzywach (the whole fruit diet) – o czym więcej w środę/ czwartek tego tygodnia – postaram się
jeszcze dodać kilka przydatnych przepisów.
Dieta warzywno-owocowa, urozmaicona przez
pożywienie bogate w tłuszcze omega-3, naturalne antyoksydanty i witaminy jest bardzo
ważnym elementem
, ponieważ dostarcza niezbędnych substancji, które wzmacniają organizm na
różne sposoby; układ immunologiczny, poprawiają pracę serca, wątroby, regulują poziom cukru
we krwi, wzmacniają kości, wpływają na poprawę samopoczucia, oczyszczają organizm z toksyn
pochodzących z żywności, kosmetyków, zanieczyszczeń nagromadzonych nawet całymi latami w
naszym organizmie.
Odpowiednio zbilansowana dieta pomaga twojemu organizmowi w walce z
chorobą
- daje mu siłę do tego, by bronić się przed rozwojem lub powrotem choroby. Dieta, o
której mówię jest oparta na diecie warzywno-owocowej, można ją wzbogacać innymi
dodatkowymi elementami, zapożyczonymi na przykład z diety Dr Budwig.
Dieta wzbogacona o
dodatkowe suplementy powinna zostać zastosowana na 2 tygodnie przed rozpoczęciem terapii
metabolicznej witaminą B17
.
2.
Odtrucie organizmu
– Przed rozpoczęciem diety/leczenia witaminą można wziąć pod uwagę
odtrucie organizmu w postaci na przykład lewatyw - terapia Gersona.
3.
Amigdalina
- znana również jako witamina B17, letril (handlowa nazwa) – jest głównym
agresorem w walce z rakiem. Jej celem jest atakowanie i rozpad komórek nowotworowych w
organizmie.
4.
Suplementy
- mają za zadanie wzmacniać nadwyrężony organizm w walce z chorobą
nowotworową. Najważniejsze suplementy to enzymy trzustkowe – jakie ( znajdziecie w artykule
Terapia metaboliczna witaminą B17 - suplementy podstawowe), witamina B15 ( zawarta również
w gorzkich pestkach moreli), gorzkie pestki moreli, witamina C, witamina A i E (witamina A
emulsyfikowana), chrząstka z rekina, PREVEN CA, selen, AHCC. Oczywiście lista suplementów
jest jeszcze większa, wszystko w zależności od waszych indywidualnych preferencji i możliwości
zdrowotnych.
5.
Letril może powodować obniżenie ciśnienia
– jest to szczególnie ważna informacja dla osób
chorych na choroby serca, biorących leki na uregulowanie ciśnienia tętniczego – ważne jest
roztropne dawkowanie letrilu lub amigdaliny występującej w postaci pestek moreli lub
migdałów, przy jednoczesnym sprawdzaniu ciśnienia
6.
Nie używać Letrilu z probiotykami
– wzmaga efekty uboczne
7.
Enzymy wątrobowe/trzustkowe
nie powinny być dozowane w większej niż zalecona ilość
zwłaszcza jeśli pacjent stosuje lekarstwa na rozrzedzanie krwi
8.
Enzymy trzustkowe
są szczególnie istotne w terapii, szczególnie dla osób które mają
nadwyrężoną wątrobę/ trzustkę
9. Letril można zażywać na pusty żołądek i popijać wodą, ale nie mineralną - nie sokami
10. Jeśli chory ma problemy wątrobowe Letril można stosowac w trakcie posiłku i sukcesywnie
zwiększać dawkę –
BY UNIKNĄĆ PODRAŻNIEŃ
11. Enzymy popijać również wodą i stosować przed jedzeniem
12. Przy terapii szczególnie zalecane są witaminy- witamina C o naturalnym ph, witamina A
(emulsyfikowana) albo beta karoten- jednak nie stosować równocześnie, witamina E może być
łączona z selenem lub A+E w emulsji
WAŻNE
Żaden z opisywanych preparatów nie jest zarejestrowanym w Polsce lekiem przeciw nowotworom, jest suplementem do diety.
Informacje o wskazaniach do stosowania preparatu i mechanizmie jego działania pochodzą od producentów lub dystrybutorów.
Przed zastosowaniem preparatu skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Dawkowanie
Czym różni się stosowane w profilaktyce spożywanie witaminy B17 w tabletkach od nasion
moreli? Co jest lepsze? Czy powinno się zażywać jedno i drugie jednocześnie?
Dr Krebs uważał, że w przypadku zapobiegania chorobom nowotworowym, witamina B17 w
formie naturalnej (gorzkie pestki moreli lub migdałów) jest lepsza od jej oczyszczonej wersji.
Analogiczna sytuacja ma miejsce w przypadku innych rodzajów żywności; witamina C w
naturalnej postaci (w grejpfrutach czy cytrynach) jest lepsza od tabletek. Cała różnica polega na
tym, że tabletki są wygodniejsze w użyciu. Pestki mają gorzkawy smak i są ciężkie do pogryzienia
zwłaszcza dla ludzi starszych, dlatego niektórzy wolą tabletki. Duża część osób przyjmuje B17 w
obu postaciach. Proszę pamiętać, że w działaniu profilaktycznym można ograniczyć się tylko i
wyłącznie do gorzkich pestek/nasion moreli – O amigdalinie- gorzkie pestki moreli – jakie
kupować, w przypadku wykrytego raka pestki nie powinny stanowić podstawy terapii ale jej
uzupełnienie, ponieważ mogą być nie wystarczające.
Jaka jest zalecana profilaktyczna dzienna dawka B17 w pestkach?
Nie ustalono, co prawda, minimalnej dawki dziennej chroniącej przed rakiem, lecz można ją
określić, biorąc pod uwagę dwie poniższe sugestie:
Po pierwsze
, według samego dr. Krebsa, owoce zawierające B17 należy spożywać w całości, także
z nasionami. Nasion nie powinno się jeść więcej, niż zjadłoby się ich wraz z owocem, to znaczy, że
jeżeli jemy trzy jabłka dziennie, to wystarczy nam ilość nasion w trzech jabłkach.
Po drugie
, uważa się, iż przed rakiem chroni znakomicie jedno nasiono moreli na 5 kg masy ciała,
aczkolwiek dokładna dawka dzienna zależy od nawyków żywieniowych i przemiany materii
każdego człowieka, od jego indywidualnych reakcji na przyjmowaną ilość pestek i innych
schorzeń i niedomagań organizmu (osoby z chorą lub nadwrażliwą wątrobą powinny być bardziej
ostrożne przy przyjmowaniu pestek moreli). I tak dla przykładu osoba ważąca ok. 85 kilogramów
może zjeść do 17 nasion moreli dziennie, by otrzymać bezpieczną i odpowiednią dawkę B17.
Natomiast w przypadku B17 dawkowanej w postaci tabletek 100 mg, wystarczą 2-3 tabletki
dziennie.
Pamiętaj:
- nigdy nie powinno się przesadzać z ilością spożywanych pestek; zjedzenie zbyt wielkiej ich ilości
może wywołać nieprzyjemne skutki uboczne; takie jak nudności czy zawroty głowy
- należy zjadać rozsądne ilości pestek (
nie więcej niż 25-35 dziennie po fazie przyzwyczajenia
)
- najlepiej jest zacząć od małych ilości pestek popijając dużą ilością wody by stopniowo zwiększać
dawki
Jaka jest zalecana dawka dzienna B17
dla osób z wykrytym nowotworem
? Co i jak długo
przyjmować coś dodatkowego?
Według Dr Ernesta Krebsa Jr, dla osób z wykrytą i potwierdzoną chorobą nowotworową zaleca
się przyjęcie jak największej dawki witaminy b 17 w jak najkrótszym czasie, nie zapominając o
dopuszczalnych maksymalnych ilościach zarówno dla tabletek lub ampułek jak i pestek. Jeśli
przyjmujecie letril i pestki,
dr Krebs zaleca między ich przyjmowaniem minimum dwugodzinny
odstęp, czyli nie przyjmuj letrilu i pestek moreli jednocześnie, ponieważ mogą wzmagać efekty
uboczne podrażniające układ trawienny.
Jeśli przyjmujecie większe ilości tabletek to wtedy ilość pestek może być mniejsza- wszystko
zależy od ogólnego stanu pacjenta. Ampułkowa witamina B17 jest polecana dla osób szczególnie
nadwyrężonych - jeśli się na nią zdecydujecie weźcie pod uwagę aspekt prawny oraz fakt, iż lepiej
by była podawana przez specjalistów, osoby z wykształceniem medycznym ze względu na jej
charakter podawania.
Oto dawki zalecane przez dr. Contrerasa z Oasis of Hope Hospital dla osób chorych na
nowotwory:
FAZA I (POCZĄTKOWA):
Terapia ta ma za zadanie bardzo agresywne zwalczanie raka, i nie czyniąc przy tym szkody
pacjentowi jednocześnie wzmacniać jego układ odpornościowy.
AMIGDALINA, (witamina B17) 6 gram dożylnie, raz na dzień, powtarzać przez 21 dni lub:
AMIGDALINA, 3 gramy (6 tabletek po 500 mg dziennie, np trzy razy dziennie po dwie najlepiej
po posiłku), przez 21 dni. Równolegle podaje się enzymy proteolityczne (trzustki), naturalną
witaminę C, kwas pangamowy – witaminę B15, AHCC (Active Hexose Correlated Compound),
PREVEN CA, chrząstkę rekina (czysta 100%), witaminę A (w postaci emulsji), Barley Green Grass,
antyoksydanty ( bogate w naturalne fitochemikalia i bioflowonoidy )oraz inne odżywki.
FAZA II (KONTYNUACJA):
AMIGDALINA, (witamina B17) 2 gramy (4 tabletki 500 mg) dziennie doustnie, przez następne
trzy miesiące + wszystkie pozostałe składniki fazy I.
PO FAZIE II:
Faza III terapii metabolicznej polegająca na kontynuowaniu fazy II lub, jeśli rak jest w stanie
remisji, programie profilaktycznym lub przejściu na pestki moreli + suplementy i dieta.
Jeśli jesteś chory na raka
, to dawka dzienna wynosi od 6 do 10 tabletek 500 mg dziennie przez
pierwsze 21 dni. Przed rozpoczęciem fazy początkowej możesz zacząć od bardzo małych dawek
tabletek lub/ i pestek by stopniowo przyzwyczajać organizm do terapii. Pamiętaj by nie
przyjmować witaminy b17 razem z pestkami jednocześnie, zachowaj min. 2 godzinny odstęp. Po
fazie początkowej, która trwa od 21 do 30 dni, dawka maleje do 4-5 tabletek na dzień przez
kolejne 3-4 miesiące, gdzie ta piąta brana jest przed snem.
Jeśli poczujesz mdłości
, podziel
tabletkę na połowę i po zażyciu pierwszej połówki poczekaj godzinę, by przyjąć drugą. Pij duże
ilości wody. Nigdy nie popijaj amigdaliny sokami.
Po fazie 3-4 miesięcy zaleca się powtórzenie kuracji lub przejście na gorzkie pestki + suplementy,
nie zapominając jednak o właściwej diecie.
Pamiętajcie dieta to podstawa.
Najlepszym rozwiązaniem jest potraktowanie witaminy B17 jako części wszechstronnego
programu, zawierającego liczne uzupełniające się elementy, z których każdy pełni ważną rolę
w skutecznej terapii.
Co powinienem przyjmować wraz z witaminą B17?
Jeśli masz raka, to zgodnie z zaleceniami dr. Contrerasa (jednego z pionierów leczenia witaminą
B17 i dyrektora medycznego Oasis of Hope Hospital) powinieneś poddać się terapii, która będzie
wspomagać twój układ odpornościowy do walki z nowotworem.
Oasis opracował program detoksyfikacyjny, który pozwala uzyskać najlepsze wyniki w walce z
chorobą. Zespół dr. Contrerasa leczy przy pomocy następującego zestawu: letril, enzymy
proteolityczne (enzymy trzustki), witamina C, chrząstka rekina (100% czysta), witamina A (w
emulsji), PREVEN CA, kwas pangamowy (witamina B15), przeciwutleniacze (np. zielona hebarta,
alfalfa), żywność zawierająca nitrylozydy (np. nasiona moreli) oraz inne składniki odżywcze.
Każdy z tych składników jest bardzo ważny w skutecznej walce z rakiem.
Enzymy trzustki, na
przykład, występują w naturze m.in. w owocach ananasa i papai, jednakże w terapii
metabolicznej zalecany jest trochę inny skład - jaki w suplementach podstawowych, można tez
dodatkowo stosować CARDUS MARIANUS.
Zadaniem enzymów jest również zniszczenie chroniącej komórkę nowotworową ujemnie
elektrostatycznie naładowanej otoczki białkowej (pericellular sialomucin) – a wtedy komórka nie
może się bronić przed układem odpornościowym.
Enzymy są bardzo istotnym elementem
terapii metabolicznej.
Celem terapii metabolicznej jest przede wszystkim przywrócenie organizmowi chorego kondycji
fizycznej.
Niestety, większość pacjentów podejmuje leczenie terapiami alternatywnymi (a w tym i
metaboliczną), gdy ich organizm jest już poważnie wyniszczony. Właśnie dlatego do terapii
metabolicznej powinno się włączyć substancje odżywcze, które pomagają w przywracaniu
chorego organizmu do zdrowego stanu. Szpik kostny i kolagen pomagają w odbudowie tkanki
kostnej w przypadku raka kości. Grzyby z rodzaju maitake i shittake (najlepiej przebadane
naukowo japońskie grzyby) zawierają w sobie substancję antywirusową zwaną lentinanem, która
stymuluje układ immunologiczny i unieczynnia wirusy. Pod kątem wykorzystania w terapii
leczenia raka bada się również inne substancje odżywcze: Essiac, AIICC, koenzym Q10, siarczan
hydrazyny, ekstrakt z pestek grejpfruta , minerały koloidalne, witaminę E, multiwitaminy i