Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.
INSTRUKCJA BHP
PRZY OBSŁUDZE EURO – GRILLA
1. Euro – grill służy do pieczenia, odgrzewania, gotowania, duszenia lub opiekania. Używanie urządzenia niezgodne z przeznaczeniem jest zabronione.
2. Urządzenie może uruchamiać jedynie pracownik uprzednio przeszkolony z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowisku oraz posiadający aktualne orzeczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do pracy na tym stanowisku. Ponadto obsługujący powinien być zaznajomiony z konstrukcją urządzenia oraz zasadami jego eksploatacji i obsługi – zgodnie z zaleceniami producenta.
3. Przed uruchomieniem urządzenia należy skontrolować wyposażenie stan techniczny oraz działanie wszystkich zabezpieczeń euro - grilla.
4. Urządzenie może być włączone tylko po stwierdzeniu pełnej gotowości roboczej.
5. W przypadku samoczynnego wyłączenia się urządzenia przed zakończeniem pracy, jego ponowne załączenie może nastąpić po ustaleniu i usunięciu przyczyny tego faktu.
6. Urządzenie należy wyłączyć natychmiast w przypadku stwierdzenia nieprawidłowego funkcjonowania, zwłaszcza w przypadku wystąpienia niebezpieczeństwa dla obsługi.
7. Z uwagi na niebezpieczeństwo zwarcia, euro – grill nie może być używany na wolnym powietrzu.
8. Z uwagi na niebezpieczeństwo zwarcia, euro – grill nie może być czyszczony za pomocą węża z wodą.
9. Uwaga ! w czasie pracy urządzenie może się silnie nagrzać: dotyczy to przede wszystkim drzwiczek, pojemnika i górnej strony urządzenia.
10. Przed wymianą lub montażem rożna lub innego wyposażenia dodatkowego należy wyłączyć rotor.
11. Grill i piec podgrzewający należy regularnie czyścić z uwagi na bez awaryjność pracy i niebezpieczeństwo pożaru. Szczególnie ważne są: kratka wentylacyjna i wirniki.
12. Rozgrzany grill powinien być obsługiwany w rękawicach ochronnych – suchych i nie natłuszczonych.
13. Nie należy grillować produktów mrożonych.
14. Ze względu na niebezpieczeństwo poparzenia należy regularnie opróżniać pojemnik na tłuszcz używając do tego celu specjalnego pojemnika z odpływem.
15. Proces grillowania powinien przebiegać przy zamkniętych drzwiach urządzenia.
16. Czyszczenie oraz wszelkie czynności konserwacyjne i naprawcze mogą być dokonywane po odłączeniu od zasilania elektrycznego – poprzez wyjęcie wtyczki z gniazda sieciowego.
17. Naprawy może wykonywać tylko pracownik Działu Technicznego lub serwisu.
18. Środki do czyszczenia urządzenia mogą podrażniać skórę. Z tego powodu należy używać gumowych rękawic.
19. O wszelkich usterkach i nieprawidłowościach w pracy urządzenia należy bezzwłocznie poinformować przełożonego.
...