Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.

18.” KALMARY W TEMPERATURZE”

              Składniki:

 

·                      kalmary

·                      saszetka ryżu

·                      paluszki krabowe

·                      pestki słonecznika

·                      kukurydza konserwowa

·                      seler naciowy

·                      majonez

·                      sól, pieprz

·                      tempura ( może być gotowa)

·                      szczypiorek

·                      3 ząbki czosnku

·                      2 łyżeczki kurkumy

·                      200 ml śmietany 12 %

·                      dwie łyżeczki kurkumy

·                      koperek


Sposób przygotowania:

 

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Selera kroimy w cienkie paski. Paluszki krabowe kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do miski, dodajemy małą puszkę kukurydzy i prażone pestki słonecznika. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie dodajemy majonez i całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy świeżo pokrojony szczypiorek. Sałatkę odstawiamy na kilka minut. Przygotowujemy sos czosnkowy: do śmietany dodajemy czosnek, kurkumę, sól, pieprz i świeżo pokrojony koperek. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy zamoczone w temperze krążki kalmarów.

 

Tempura

 

Składniki:

 

·                      2 jajka

·                      1 filiżanka mąki pszennej

·                      1/2 filiżanki mąki kukurydzianej

·                      1 i 1/4 filiżanki lodowatej wody

 

Sposób przygotowania:

Krążki kalmara zamoczone w tempurze, wrzucamy na mocno rozgrzany głęboki olej. Czekamy aż się zrumienią i wyjmujemy na ręczniczki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podajemy razem z sałatką i sosem.

 

19. „CZESKI ZAWIJAK”

              Składniki:

 

·                      4 plastry szynki

·                      małe opakowanie śmietany kremówki

·                      starty chrzan

·                      sól

·                      pieprz

·                      ser w kształcie grubych makaronowych nitek


Sposób przygotowania:

Śmietanę ubijamy. Następnie dodajemy do niej chrzan według uznania. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową masę nakładamy na plaster szynki, który następnie zwijamy w roladę. Rolady podajemy przewiązane nitkami sera.

 

20. „ SERCE KNEDLA”

              Składniki:

·                      6 dużych cebul czosnkowych

·                      1 kg serc cielęcych

·                      1/2 l bulionu

·                      100 ml czystej wódki

·                      2 ząbki czosnku

·                      8 liści laurowych

·                      10 ziaren ziela angielskiego

·                      olej słonecznikowy

·                      gotowy czeski knedlik

·                      pieprz mielony

·                      mąka kukurydziana

 

Sposób przygotowania:


Cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na oleju pod przykryciem aż do uzyskania złocistego koloru. Serca kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy pieprzem. Po około 20 minutach duszenia całość mieszamy, dolewamy wódkę i ponownie dusimy przez około 20 minut. Dodajemy bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy aż mięso stanie się odpowiednio miękkie. Gulasz możemy zagęścić mąką kukurydzianą. Podajemy z ugotowanym na parze i pokrojonym w plastry knedlikiem.

 

 

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hannaeva.xlx.pl