Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.

Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna GMP/GHP

INSTRUKCJA

mycia i dezynfekcji chłodni

1.              Zakres stosowania

Dotyczy mycia i dezynfekcji chłodni.

2.              Odpowiedzialność

Mycie i dezynfekcję podłóg, ścian oraz regałów i półek w chłodni przeprowadza osoba wyznaczona przez kierownika lub właściciela sklepu. Oso­ba ta ponosi odpowiedzialność za jakość przeprowadzonych zabiegów.

3.              Częstotliwość

Mycie i dezynfekcję przeprowadza się raz na miesiąc lub częściej                w miarę potrzeb.

4.              Środki do mycia i dezynfekcji

 

Nazwa

Przeznaczenie

Stężenie %

LUDWIK

mycie

1-2

CHLORAMINA B

dezynfekcja

2

Roztwory myjące przygotowuje się bezpośrednio przed użyciem. 5. Opis postępowania:

-   wyłączyć urządzenia z sieci,

-   opróżnić urządzenie,

-   pozostawić do odlodzenia,

-   dokładnie umyć roztworem Ludwika o temperaturze 45-50°C,

-   dokładnie spłukać środek myjący ciepłą wodą,

-   nanieść na umyte powierzchnie roztwór chloraminy B i pozostawić na
20 minut,

-   dokładnie spłukać ciepłą wodą,

-   pozostawić do wyschnięcia.

Uwaga: Przy myciu roztworem zimnym należy podwoić stężenie roztworu. Jeżeli chłodnia posiada kratkę ściekową, należy również wykonać mycie i dezynfekcję kratki.

 



Do obowiązkowego stosowania na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higieniczno — sanitarnych zakładów i wymagań dotyczących higieny w procesie produkcji i w obrocie artykułami oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami (Dz.U. Nr 234, poz. 1979).



Zatwierdził             

data:                 podpis:                                             pieczęć zakładu

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hannaeva.xlx.pl