Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.
Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna GMP/GHP
INSTRUKCJA
mycia i dezynfekcji chłodni
1. Zakres stosowania
Dotyczy mycia i dezynfekcji chłodni.
2. Odpowiedzialność
Mycie i dezynfekcję podłóg, ścian oraz regałów i półek w chłodni przeprowadza osoba wyznaczona przez kierownika lub właściciela sklepu. Osoba ta ponosi odpowiedzialność za jakość przeprowadzonych zabiegów.
3. Częstotliwość
Mycie i dezynfekcję przeprowadza się raz na miesiąc lub częściej w miarę potrzeb.
4. Środki do mycia i dezynfekcji
Nazwa
Przeznaczenie
Stężenie %
LUDWIK
mycie
1-2
CHLORAMINA B
dezynfekcja
2
Roztwory myjące przygotowuje się bezpośrednio przed użyciem. 5. Opis postępowania:
- wyłączyć urządzenia z sieci,
- opróżnić urządzenie,
- pozostawić do odlodzenia,
- dokładnie umyć roztworem Ludwika o temperaturze 45-50°C,
- dokładnie spłukać środek myjący ciepłą wodą,
- nanieść na umyte powierzchnie roztwór chloraminy B i pozostawić na
20 minut,
- dokładnie spłukać ciepłą wodą,
- pozostawić do wyschnięcia.
Uwaga: Przy myciu roztworem zimnym należy podwoić stężenie roztworu. Jeżeli chłodnia posiada kratkę ściekową, należy również wykonać mycie i dezynfekcję kratki.
Do obowiązkowego stosowania na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higieniczno — sanitarnych zakładów i wymagań dotyczących higieny w procesie produkcji i w obrocie artykułami oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami (Dz.U. Nr 234, poz. 1979).
Zatwierdził
data: podpis: pieczęć zakładu