Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.
18.
Pomiar ciepła właściwego cieczyw stałym ciśnieniu metodą elektryczną.
1. Sprawdzić czy kalorymetr oraz nasadka z termometrem i spiralami grzejnymi są suche i czyste.
2. Wyznaczyć masę mk wewnętrznego naczynia kalorymetru.
3. Wlać do naczynia badaną ciecz i powtórnie zważyć wyznaczając masę mk+c.
4. Wstawić naczynie do obudowy i nałożyć nasadkę z termometrem i spiralami. Połączyć układ według podanego schematu nie łącząc jednak na razie jednego z przewodów ze źródłem prądu.
5. Lekko kołysać kalorymetr sprawdzając co pewien czas, czy temperatura jaką wskazuje termometr nie zmienia się. Jeżeli ulega ona zmianom, odczekać do jej ustalenia się kołysząc nadal kalorymetrem.
6. Odczytać temperaturę T1. Załączyć układ do źródła prądu i jednocześnie uruchomić sekundomierz. Natychmiast ustawić suwak opornika w takim położeniu, aby amperomierz wskazywał prąd I o natężeniu od 1.5 do 2.5 A. Odczytać napięcie U.
7. Kołysząc kalorymetrem ogrzewać ciecz przez około 3 ¸ 4 minut. Odłączyć układ od zasilania i jednocześnie zatrzymać sekundomierz. Odczytać temperaturę T2.
8. Przy wyznaczaniu ciepła właściwego badanej cieczy skorzystać ze wzoru:
gdzie:
ck = 0.892·103 J/kgK.
UWAGA: Przy szacowaniu niepewności uwzględnić dokładność podanej wartości ck ( D ck = 0.004·103 J/kgK ).
UWAGA ! Szczegóły sprawozdania uzgodnić z prowadzącym.