Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.

  WITAMINY – substancje katalizujące rozmaite przemiany w ustroju , zbliżone w swych właściwościach do enzymów i hormonów. Pochodzą głównie z pożywienia , niektóre syntetyzowane są przez bakterie przewodu pokarmowego.  Dzieli się je na dwie grupy : rozpuszczalne w wodzie (grupa witamin B , wit. C , H  , P , PP i kwas foliowy) i rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K).

Brak lub niedostatek witamin w ustroju witamin w ustroju powoduje powstanie stanów chorobowych zwanych awitaminozami lub hipowitaminozami – te niedobory mają zwykle charakter złożony , co jest spowodowane równoczesnym  niedostatkiem różnych witamin.

 

WITAMINY ROZPUSZCZALNE  W TŁUSZCZACHWitamina A (retinol) i jej prekursor b-karoten

§         witamina antyoksydacyjna , w przypadku jej niedoboru dochodzi do utleniania kwasów tłuszczowych w sposób przypadkowy i przyspieszenie procesu na zasadzie r-cji łańcuchowej  ®prowadzi to do powstawania wysoko reaktywnych i toksycznych  rodników .

§         odgrywa istotną rolę w procesach widzenia ( jest składnikiem rodopsyny ,uczulającej na światło zakończenia nerwu wzrokowego) 

§         reguluje  procesy  tworzenia się nowych komórek , zwłaszcza nabłonkowych

niedobór wit. A:

§         zaburzenia w procesie widzenia  , wysychanie i nadmierne rogowacenie skóry

§         warunkuje również przemiany związków sterydowych ; przy niedoborze następuje obniżona synteza hormonów płciowych

źródła:

§         produkty pochodzenia zwierzęcego – głównie nabiał , jaja , wątroba ryb i innych zwierząt

§         żółte i zielone owoce i warzywa ( występuje w postaci karotenoidów)

 

Karotenoidy są znacznie gorzej wykorzystywane z pożywienia niż czysty retinol. Całkowite wykorzystanie b-karotenu równa się 1/6  wykorzystania retinolu , a pozostałe karotenoidy są w połowie tak aktywne jak b-karoten.

1 ekwiwalent retinolu = 1mg retinolu = 6 mg b-karotenu = 12mg innych karotenoidów

Normy na witamię A wyraża się w jednostkach międzynarodowych  lub mg równoważnika retinolu.

1mg retinolu = 3,33(3) jednostek międzynarodowych

wrażliwa na powietrze światło wysoką temperaturę ,środowisko kwaśne.

Witamina E ( tokoferole a , b , d , g  i tokotrienole a , b , g)

§         również witamina antyoksydacyjna , przerywa łańcuch peroksydacji lipidów błony komórkowej przez wychwytywanie  tlenu singletowego ® ważne w krwinkach ,które ze względu na udział w przemianach tlenowych są szczególnie wrażliwe na stres oksydacyjny ® niedobór wit.E powoduje hemolizę

§         niedobory mogą przyspieszać proces starzenia się ustroju , a także zwiększać ryzyko zachorowania na degeneracyjne choroby metaboliczne ( miażdżyca , nowotwory)

§         niedobór wit.E powoduje zaburzenia w wydzielaniu hormonów jajników i może decydować o bezpłodności

Jako bezpieczny poziom minimalny przyjmuje się 0,4 mg  a-okoferolu na 1g PUFA (wielonienasycone kwasy tłuszczowe)

 

źródła: oleje roślinne (duża zawartość) , produkty zbożowe (duże spożycie) , w mniejszym stopniu warzywa.

Witamina E  jest wrażliwa na procesy jełczenia tłuszczy , jej trwałość zwiększa obecność naturalnych lub sztucznych przeciwutleniaczy Awitaminoza rzadko spotykana , jednak ze względu na ochronną rolę w procesach starzenia się organizmu i rozwoju chorób metabolicznych wydaje się celowe spożywanie większych jej ilości

 

Witamina D ( związki steroidowe wykazujące aktywność biologiczną cholekalcyferolu)

w ustroju spełnia kilka funkcji:

§         jest niezbędna w gospodarce wapniowo-fosforanowej i tworzeniu kości

§         wzmaga wchłania nie jelitowe tych składników i wyrównuje w pewnych granicach ich ewentualny , nieodpowiedni stosunek w diecie

§         niedobór wit.D odgrywa zasadniczą rolę w powsrtawaniu krzywicy u dzieci i niemowląt , rozmiękczania kości ( osteomalacja) , zrzeszotnienia , zwiększenia porowatości i kruchości układu kostnego ( osteoporoza) u osób starszych

 

źródła:

§         główne-synteza skórna pod wpływem prom. UV z 7-dehydrocholesterolu

§         z żywności (występuje w ilościach niedostatecznych) , występuje w tłuszczach ryb(np. dorsz , halibut , tuńczyk) , grzybach , mleku , nie występuje w tłuszczach roślinnych.

§         zapotrzebowanie zależy od ilości wit.D syntetyzowanej w skórze , dlatego proponuje się jedynie spożycie optymalne. Natomiast dla dzieci i niemowląt proponuje się odrębne postępowanie , łącznie z podawaniem preparatów farmaceutycznych.

Niemowlęta - 20mg/dobęDzieci (1-9 lat)-15mg/dobę

 

Witamina K ( pochodna naftochinonu)

§         bierze udział w procesach krzepliwości krwi (jest niezbędna do syntezy czynników krzepnięcia krwi w wątrobie – głównie protrąbiny)

§         w formowaniu tkanki kostnej

§         ma właściwości antybakteryjne i przeciw grzybicze

 

źródła:  główne- flora bakteryjna przewodu pokarmowego skąd w obecności kwasów żółciowych jest wchłaniana do krwi i wychwytywana w wątrobie ; również pożywienie roślinne (szpinak , kapusta)

 

niedobór witaminy K- (rzadki u ludzi)

§         może wystąpić po kuracji antybiotykowej lub podawaniu sulfonamidów (niszczenie flory bakteryjnej)

§         przy zaburzeniach wchłaniania wit. K z jelit (np. niedrożność przewodów żółciowych przy kamicy żółciowej)

objawy niedoboru:

§         opóźnienie krzepnięcia krwi

§         skaza krwotoczna z krwawieniami z różnych narządów i tkanek (np. przy żółtaczce mechanicznej)

 

Wiamina C (kwas askorbinowy)

 

Jest egzogennym składnikiem pożywienia , pełni wiele f-cji biochemicznych m.in.:

§         bierze udział w syntezie kolagenu ( substancji podstawowej tkanki łącznej ), a także różnych hormonów i neurotransmiterów

§         bierze udział we wchłanianiu żelaza

§         jest naturalnym antyoksydantem , odgrywa istotną rolę w procesach detoksykacyjnych  i odpornościowych organizmu.

§         przypisywana jest jej zdolność do zapobiegania i hamowania wczesnych stadiów karcinogenezy

źródła : owoce cytrusowe , papryka , pomidory , ziemniaki , kapusta , świeże owoce i warzywa

objawy niedoboru :

§         kruchość naczyń włosowatych ze skłonnością do krwawień (skaza krwotoczna)

§         prowadzi do choroby zwanej gnilcem lub szkorbutem – objawiającej się krwawieniami z dziąseł ,nosa , przewodu pokarmowego , narządu moczowego ; wybroczynami skórnymi

dawka dzienna – bezpieczna  60mg           dzieci – (0-1 ) roku życia – 30-50mg

                            zalecana      70 mg                       (1-6) lat – 40-50 mg

kobiety ciężarne                70-80 mg

            karmiące              95-100 mg

Zapotrzebowanie na witaminę C zwiększa się również u osób z nadciśnieniem tętniczym , palaczy , alkoholików , ludzi przeżywających stresy , mieszkańców dużych aglomeracji ( CO obecny w atmosferze rozkłada kwas askorbinowy)

Witamina B1 (tiamina)

§         bierze udział w przemianach węglowodanów i tłuszczów

§         pełni ważną rolę w czynnościach układu nerwowego

źródła: ziarna zbóż , mięso , drożdże , orzechy , żółtka jaj , jarzyny

niedobór witaminy

§         może wystąpić w przebiegu długotrwałych chorób : biegunek , chorób wątroby ,   nadczynności gruczołu tarczowego , przewlekłym alkoholizmie lub  przy niewłaściwym jednostronnym odżywianiu

 

 

objawy niedoboru :

§         ostra postać awitaminozy B1 ( beri-beri) jest spotykana w stanach głodowych i u dzieci jednostronnie odżywianych np.białym ( oczyszczonym ) ryżem ® cechuje się dolegliwościami neurastenicznymi , zaburzeniami czucia , osłabieniem siły mięśniowej mięśni kończyn dolnych , uogólnionymi obrzękami i przesiąkami do jam ciała.

§         Postać przewlekła  ® występuje u alkoholików , charakteryzuje się zaburzeniami czucia , osłabieniem odruchów (zapalenie wielonerwowe)

 

zapotrzebowanie:

 

1,5-2 mg /dzień

Zwiększa się u osób palących papierosy , nadużywających alkoholu , kawy , herbaty , w sytuacjach stresowych , po zabiegach chirurgicznych.

 

 

Witamina B2 (ryboflawina)

 

§         Wchodzi w skład koenzymów flawinowych katalizujących szereg r-cji oksydo-redukcyjnych ® utlenianie glukozy , a-aminokwasów , przemiany retinolu , wit. B6 , folacyny , uczestniczą w syntezie i rozkładzie kwasów tłuszczowych

§         Bierze udział w metabolizmie węglowodanów , tłuszczy i białek

§         Jest jednym z czynników warunkujących prawidłowe f-cjonowanie wzroku

§         Wpływa na prawidłową f-cję i wygląd skóry

 

Źródła: produkty mleczne , zbożowe , wątroba , jaja , warzywa , owoce

 

objawy niedoboru :

§         Upośledzenie widzenia , zwiększona wrażliwość na światło , zmiany w rogówce oka

§         Stany zapalne skóry i języka , pęknięcia w kącikach ust

 

zapotrzebowanie:

Ściśle związane z ilością spożywanej energii (podobnie jak B1) i wynosi średnio 1,5-2,5 mg/dzień

 

Witamina B6 (pirydoksyna)

§         Bierze udział w  procesach syntez komórkowych układu nerwowego  , krwiotwórczego i skóry

§         W przemianach aminokwasów  i PUFA (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych)

§         Wpływa na metabolizm cholesterolu i hormonów sterydowych

§         Potrzebna do prawidłowego f-cjonowania systemu odpornościowego i syntezy insuliny

 

Źródła: zawarta jest w różnych pokarmach , niedobór  występuje rzadko np. u alkoholików

objawy niedoboru : zapalenie warg , języka , niekorzystne zmiany w układzie nerwowym i skórze

zapotrzebowanie: związane z ilością spożywanego białka- 0,002mg/g białka , zwiększa się również przy dużym spożyciu tłuszczów

 

Witamina B12 (cyjanokobalamina)

 

§         bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych i białek

§         niezbędna do prawidłowego metabolizmu tkanki nerwowej i błon śluzowych przewodu pokarmowego

§         potrzebna do prawidłowego dojrzewania erytrocytów w szpiku ( przy jej niedoborach dochodzi do wytwarzania megaloblastów i megalocytów zamiast prawidłowych erytrocytów)

 

Źródła: występuje w wątrobie, mięsie ,  jajach , przetworach mlecznych

objawy niedoboru :  niedobór B12 występuje głównie w przypadku braku w soku żołądkowym tzw. czynnika wewnętrznego(np. przy niedokrwistości złośliwej , po resekcji żołądka , przy uszkodzeniu błony śluzowej żołądka) niezbędnego do wchłonięcia jej przez ścianę jelit ; także – ściśli wegetarianie ( szczególnie niebezpieczne - dla niemowląt karmionych mlekiem takich matek) alkoholicy , ludzie w podeszłym wieku

§         charakteryzuje się niedokrwistością megaloblastyczną ;  objawy: bladość skóry , zażółcenie powłok , kołatanie serca , pomniejszenie i wygładzenie powierzchni języka , brak łaknienia , skłonność do biegunek

zapotrzebowanie: 2-4 mg/dzień

 

Kwas foliowy (folacyna)

§         koenzym w r-cjach przenoszenia jedno-węglowych fragmentów z jednego związku na drugi w metabolizmie aminokwasów (synteza choliny , seryny , metioniny , histydyny)

§         konieczny także do syntezy adeniny i tyminy , niezbędnych z kolei do syntezy kwasów nukleinowych

§         niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek

§          

Źródła: wątroba , ciemnozielone liście roślin np. szczawiu , bób , zarodki zbożowe , drożdże

 

niedobór : niedobór folianów może występować w chorobach hematologicznych i nowotworowych  ; wchłanianie i przyswajanie kwasu foliowego może być zaburzone przez alkohol , środki antykoncepcyjne , różne leki ( kwas acetylosalicylowy , leki przeciwpadaczkowe , leki stosowane w chemioterapii nowotworów i wiele innych)

 

W związku z udziałem folianów we wzroście i rozmnażaniu komórek ustrojowych , ich niedobór wpływa przede wszystkim na komórki pozostające w okresie intensywnego wzrostu czyli k.szpiku kostnego i błony śluzowej przewodu pokarmowego. 

 

objawy niedoboru: anemia megaloblastyczna ( podobnie jak B12 ) , inne zaburzenia np. biegunki

 

v     Metabolizm kwasu foliowego jest ściśle powiązany z B12 , która jest niezbędna w syntezie aktywnych koenzymów kwasu foliowego (wieloglutaminianów) podczas wytwarzania komórek nerwowych , oraz do odnowy kwasu foliowego podczas syntezy erytrocytów.

 

Witamina PP (niacyna , kwas nikotynowy , amid kwasu nikotynowego)

§         Jest składnikiem dwóch koenzymów:

-          NAD ( dwunukleotydu nikotynamidoadeninowego)

-          NADH (fosforanu dwunukleotydu nikotynamidoadeninowego)

Koenzymy te wchodzą w skład różnych oksydoreduktaz uczestniczących w przemianach białek , tłuszczy i węglowodanów.

Witamina PP jest niezbędna do prawidłowego f-cjonowania mózgu , obwodowego układu nerwowego , syntezy hormonów płciowych , kortyzolu , tyroksyny , insuliny.

Źródła: wątroba , chleb pełnoziarnisty , mleko , jaja , świeże jarzyny , może być syntetyzowana w organizmie z tryptofanu ( ilości niewystarczające , dlatego musi być dostarczona z pożywieniem)

objawy niedoboru : niedobór witaminy PP powoduje swoisty zespół objawów zwanych pelagrą:

§         zaczerwienienie i wzmożone napięcie skóry na odsłoniętych , wystawionych na promieniowanie słoneczne częściach ciała- twarzy , grzbietach rąk i palców.

§         zaczerwienienie i obrzęk języka , czasem występują owrzodzenia błony śluzowej jamy ustnej

§         w cięższych stanach mogą się pojawiać wymioty i biegunki z domieszką krwi oraz zakłócenia równowagi psychicznej z lękami lub podnieceniem.

 

Witamina H (biotyna)

§         Odgrywa rolę...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hannaeva.xlx.pl