Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.

INNE DIETY
Dieta bogatoenergetyczna
Dieta bogatoenergetyczna powinna byd dietą lekko trawną Jej głównym celem jet dotarcenie
odpowiedniej iloci energii pokrywającej wikone apotrebowanie energetycne ora pełna
podaż witamin i kładników mineralnych
Zastosowanie:
wychudzenie,
anoreksja
nadcynnod tarczycy
Cel diety:
Zwikenie podaży energii i kładników odżywcych powyżej apotrebowania do uupełnienia
niedoborów
Dieta polega na podaży około 5-6 poiłków lekkotrawnych
Jadłopi należy wbogacid o wikoną ilod waryw, owoców, produktów bożowych ora
wikyd podaż wglowodanów łatwo prywajalnych jak miód, dżem, cukier
Zdrowe i jednocenie kalorycne ą banany, winogrona, awokado, owoce uone ora orechy Do
pryrądania potraw toowad oleje rolinne lub mało
Tłuce aleca i dodawad na urowo do gotowanych potraw
Nie należy
pid napojów gaowanych - ybko ycą ale nie ą odżywce, lepiej pid niegaowaną wod mineralną
lub soki,
jed łodycy - ą kalorycne ale ybko hamują apetyt,
palid papieroów - palenie hamuje apetyt, a organim używa mnótwo energii na metaboliowanie
trucizn.
Dieta bezglutenowa
Dieta beglutenowa toowana jet pry trwałej nietolerancji glutenu, jaką oberwuje i w
glutenoależnej chorobie trewnej - celiakii.
Zastosowanie:
Stosowanie diety bezglutenowej jest zalecane w celiakii i chorobie Duhringa.
Choroby te ą powodowane nietolerancją glutenu a dokładniej jego rakcj gliadyn, cyli białka
awartego w otockach bóż (penicy, żyta, jcmienia, owa)
pożywanie pokarmów awierających gluten powoduje anik błony luowej jelita cienkiego
Prowadi to do abureo wchłaniania i wynicenia organimu
Pod wpływem toowania diety beglutenowej natpuje regeneracja komków jelitowych i
utąpienie objawów klinicnych W preciwieotwie do celiakii utpowanie objawów choroby
Duhringa, w potaci mian kórnych widocne jet dopiero po 6 mieiącach toowania diety
bezglutenowej.
Zalecenia:
Dieta beglutenowa nie może awierad pretworów bożowych penicy, żyta, owa, jcmienia a
także pretworów łodowych Mąka iemniacana, kukurydiana, ryżowa i ojowa nie awiera
gliadyny i produkty te mogą byd pożywane
Beglutenowe produkty bożowe ą onakowane nakiem prekrelonego kłoa Beglutenowe ą
ocywicie produkty nie bożowe jak jaja, mio, ryby Żywnod pretworona mui byd onakowana
jako bezglutenowa np. lody czekolada, cukierki.
Do pokarmów awierających gluten należą płatki owiane, napoje mlecna awierające łód,
produkty bożowe i boża, piecywo, ciatka awierające żyto, penic, jcmieo, produkty oparte o
łód, mąk wykorytywaną do produkcji chleba graham i wale
Produkty, które mogą awierad gluten cekolada, potrawy wykorytujące mio i pochodne erów ,
omlety, a także pokarmy do których wykorytano białko oi
Glutenu nie awierają mleko, mało, margaryna, oleje rolinne, mio, jaja, ryby, twaróg, kawa,
herbata, piecywo e krobi ryżowej, kukurydianej, iemniacanej
W diecie beglutenowej nie podaje i konerw, tłutych mi, erów, czekolady, ostrych przypraw.
Dąży i do obniżenia podaży tłucu a także do wrotu udiału produktów dotarcających białka
wierce W diecie tej należy ogranicyd podaż błonnika pokarmowego
Dieta niskosodowa
Dieta nikoodowa jet dietą o ograniconej iloci odu w ależnoci od rodaju chorenia
Zastosowanie:
Zapalenie kłbuków nerkowych
Nerczyca
Niewydolnod krążenia
Nadcinienie ttnice
Markod wątroby obrkami
Cel diety:
Zapobieganie zaburzeniom wodno-elektrolitowym.
Diet nikoodową można podielid na try rodaje
Diet małoodową, której poiom pożycia odu wynoi do 1200 mg na dieo
Diet ubogoodową, której poiom pożycia odu wynoi do 400 mg na dieo
Dieta ciła, której poiom pożycia odu wynoi do 50 mg na dieo
Dienna podaż oli nie powinna prekracad 5 g na dieo jednak u wikoci oób nacnie
przekracza zapotrzebowanie.
Należy wyklucyd diety
ól kuchenną
Konserwy
Mio peklowane
ledie
Ryby morskie
Podroby
Buliony
Wyciągi mine
Maggi
Mleko krowie
Proszek do pieczenia
Szparagi
Seler
Zalecana do pożycia jet woda detylowana
Dieta eliminująca kładniki nie tolerowane pre organim
Do diet eliminujących kładniki nie tolerowane pre niektóre organimy należą diety toowane w
nietolerancji laktoy lub chorób, takich jak celiakia cy enyloketonuria Zadaniem tych diet jet
uunicie racji pokarmowej ubtancji kodliwych, pry jednoczesnym zapewnieniu organizmowi
wytkich innych kładników odżywcych niebdnych do jego prawidłowego unkcjonowania
Nietolerancja laktoy objawiająca i abureniami pracy prewodu pokarmowego po pożyciu mleka
wiąże i brakiem lub niedotatecną ilocią w organimie enymu laktay rokładającego lakto,
dwucukier wytpujący w mleku Zaburenie to może byd wrodone, najcciej jednak bywa
efektem wieloletniego niepicia mleka, przez co degradacji ulega w organizmie omawiany enzym -
laktaa (ß-galaktoydaa) W wiąku tym, o ile nie ma innych choreo, wytarcy wyeliminowad
diety mleko i jego pretwory, których laktoa nie otała chociażby cciowo uunita w proceach
technologicnych Do celów lecnicych jet produkowane pecjalne mleko bezlaktozowe.
W recywitoci jedynie mleko awiera lakto w nienaruonej potaci Welkiego rodaju ery,
arówno twarogowe, jak i twarde, podpuckowe awierają ten cukier w nacnie mniejych
ilociach Również w mlecnych napojach, typu jogurt, kefir czy mleko acidofilne, laktoza jest w
dużym topniu odermentowana pre bakterie ermentacji mlekowej, dodawane pecjalnie w celu
uykania odpowiednich walorów organoleptycnych i wikenia wartoci biologicnej produktów
mlecznych. Wyniki badao wkaują na to, że cte pożywanie mlecnych napojów ermentowanych
może tymulowad wrot tolerancji laktoy pre organim Dlatego ooby le tolerujące mleko
powinny be wikych obaw pożywad pretwory mlecne, acynając pocątkowo od niewielkich
ich iloci, aż do oiągnicia poiomu pożycia godnego aleceniami Jet to koniecne e wgldu
na akt, że mleko i jego pretwory tanowią grup produktów o wyokiej wartoci odżywcej i
nieatąpione ródło dobre prywajalnego wapnia
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hannaeva.xlx.pl