Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.

Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna GMP/GHP

INSTRUKCJA

mycia i dezynfekcji wózków i koszy

1.              Zakres stosowania

Dotyczy mycia i dezynfekcji wózków i koszy służących klientom w sklepie samoobsługowym.

2.              Odpowiedzialność

Środki myjące, mycie i dezynfekcję wykonuje osoba wyznaczona przez kierownika lub właściciela sklepu. Nadzór nad pracami oraz kontrolę czy­stości przeprowadza kierownik, właściciel sklepu lub upoważniona przez nich osoba.

3.              Częstotliwość

Mycie i dezynfekcję wózków i koszy przeprowadza się dwa razy w mie­siącu lub w razie potrzeby częściej.

4.              Środki do mycia i dezynfekcji

Nazwa              Przeznaczenie              Stężenie %

RM 81              mycie i dezynfekcja              10

Roztwór myjąco-dezynfekujący do mycia koszy przygotowuje się bezpo­średnio przed użyciem.

5.              Opis postępowania

-   spłukać wodą pod ciśnieniem,

-   nanieść środek myjąco-dezynfekujący za pomocą urządzenia ciśnieniowego Karcher,

-   doszorować szczotką trudne do czyszczenia, mocno zabrudzone po­
wierzchnie,

-   pozostawić środek myjąco-dezynfekujący na ok. 15 minut,

-   dokładnie spłukać środek myjąco-dezynfekujący wodą pod ciśnieniem,

-   pozostawić do wyschnięcia.



Uwaga: Może być stosowany inny środek nadający się do tych zabiegów, posiadający atest PZH.

Do obowiązkowego stosowania na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitamych zakładów i wymagań dotyczących higieny w procesie produkcji                           i w obrocie artykułami oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami (Dz.U. Nr 234, poz. 1979).



Zatwierdził

data:..................................................               podpis:                                                          pieczęć sklepu                           

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hannaeva.xlx.pl