Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.
Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna GMP/GHP
INSTRUKCJA
mycia i dezynfekcji wózków i koszy
1. Zakres stosowania
Dotyczy mycia i dezynfekcji wózków i koszy służących klientom w sklepie samoobsługowym.
2. Odpowiedzialność
Środki myjące, mycie i dezynfekcję wykonuje osoba wyznaczona przez kierownika lub właściciela sklepu. Nadzór nad pracami oraz kontrolę czystości przeprowadza kierownik, właściciel sklepu lub upoważniona przez nich osoba.
3. Częstotliwość
Mycie i dezynfekcję wózków i koszy przeprowadza się dwa razy w miesiącu lub w razie potrzeby częściej.
4. Środki do mycia i dezynfekcji
Nazwa Przeznaczenie Stężenie %
RM 81 mycie i dezynfekcja 10
Roztwór myjąco-dezynfekujący do mycia koszy przygotowuje się bezpośrednio przed użyciem.
5. Opis postępowania
- spłukać wodą pod ciśnieniem,
- nanieść środek myjąco-dezynfekujący za pomocą urządzenia ciśnieniowego Karcher,
- doszorować szczotką trudne do czyszczenia, mocno zabrudzone po
wierzchnie,
- pozostawić środek myjąco-dezynfekujący na ok. 15 minut,
- dokładnie spłukać środek myjąco-dezynfekujący wodą pod ciśnieniem,
- pozostawić do wyschnięcia.
Uwaga: Może być stosowany inny środek nadający się do tych zabiegów, posiadający atest PZH.
Do obowiązkowego stosowania na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitamych zakładów i wymagań dotyczących higieny w procesie produkcji i w obrocie artykułami oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami (Dz.U. Nr 234, poz. 1979).
Zatwierdził
data:.................................................. podpis: pieczęć sklepu