Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.

ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

 

1. Charakterystyka organizmu osób starszych.

              Starzenie się jest naturalnym procesem biologicznym. Organizm starzeje się od 40 roku życia, natomiast objawy uwydatniają się po 60 roku życia. Zmiany w starzejącym się organizmie możemy podzielić na:

·         zewnętrzne:

- zwiotczenie skóry i mięśni

- zmarszczki

- siwienie

- wypadanie włosów

- wypadanie zębów

- obniżenie sprawności ruchowej

- osłabienie wzroku

·         wewnętrzne:

- zaburzenia układu pokarmowego przejawiające się upośledzeniem czynności

wydzielania soku żołądkowego, zmniejszeniem się wydzielania soków

trawiennych, znacznym zahamowaniem ruchów robaczkowych (perystaltyki) jelit

- zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej

- zwiększenie utraty wapnia i fosforu co doprowadza do odwapnienia

i kruchości kości

- zaburzenia układu krążenia – miażdżyca naczyń

- obniżenie sprawności umysłowej

 

              Po przekroczeniu 64 roku życia zapotrzebowanie kaloryczne zmniejsza się. Wartość kaloryczna dziennych posiłków powinna się mieścić w granicach 1800-2200kcal.

 

2. Zasady żywienia ludzi starszych – wskazania ogólne.

              W miarę upływu lat funkcje trawienne są coraz mniej sprawne, dlatego jednym                   z warunków prawidłowego żywienia ludzi starszych jest bezwarunkowo utrzymanie diety na takim poziomie, aby zawarte w niej produkty nie przekraczały rzeczywistego zapotrzebowania.

Pożywienie osób starszych powinno być przede wszystkim:

·         urozmaicone

·         lekko strawne

·         wysoko wartościowe, ale o niższej wartości energetycznej niż dla młodych

              Powinno ono zawierać dostateczną ilość białka, witamin i soli mineralnych zwłaszcza wapnia, potasu i żelaza. Ludzie starsi powinni jadać częściej, ale mniejsze objętościowo posiłki 4-5 razy dziennie. Przy sporządzaniu potraw należy uwzględnić stan uzębienia                                         i układu trawiennego. Ludzie w wieku starczym nie mogą się przejadać. Zalecane są wysoko wartościowe oleje roślinne, zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Zmniejszają one zawartość cholesterolu w surowicy krwi, przez co zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się naczyń.

              Należy spożywać dużo białka, zwłaszcza zwierzęcego. Jego dostateczne ilość zapobiega zanikowi mięśni i innych tkanek, co przeciwdziała równocześnie przedwczesnemu starzeniu się.

W jadłospisie osób starszych powinny często występować takie produkty jak:

·         chude mięso

·         twaróg

·         sery

·         słodkie i zsiadłe mleko

·         owoce i warzywa (zawarta w nich celuloza wspomaga perystaltykę jelit, a wit. C unieszkodliwia cholesterol zamieniając go a kwasy żółciowe).

              Bardzo ważny jest również sposób przygotowanie potraw. Przede wszystkim podaje się potrawy gotowane bądź duszone z małą ilością tłuszczu.

 

3. Przeciwwskazania diety.

              Osoby starsze nie mogą spożywać potraw ciężko strawnych, tłustych i wzdymających. Należy ograniczyć tłuszcze zwłaszcza zwierzęce. Aby zapobiec przedwczesnemu starzeniu się naczyń ogranicza się spożycie żółtek i mięsa wieprzowego. Ponadto ogranicza sie cukier w jego widzialnej postaci, słodycze i słodzone napoje.

              Osoby starsze powinny wykluczyć picie alkoholu, mocnej kawy i herbaty oraz palenia tytoniu.

 

4. Normy dziennej racji pokarmowej dla ludzi starszych.

 

Grupy produktów

Zalecane normy (g)

Produkty zbożowe

330

Mleko i jego przetwory

850

jaja

50

Mięso, wędliny, ryby

130

Masło i śmietana

30

Inne tłuszcze

15

ziemniaki

400

Warzywa i owoce z wit. C

120

Warzywa i owoce z karotenem

100

Inne warzywa i owoce

140

Suche warzywa strączkowe

3

Cukier i słodycze

65

 

5. Normy dziennego spożycia składników pokarmowych dla osób starszych.

 

Grupa ludności

Energia (kcal)

Białko ogółem (g)

Białko zwierzęce (g)

Tłuszcze (g)

Węglowodany (g)

Kobiety 65-75 lat

2200

70

35

70

320

Kobiety powyżej 75 lat

2000

50

30

60

300

Mężczyźni 65-75 lat

2300

70

35

75

335

Mężczyźni powyżej 75 lat

2000

65

30

60

300

 

Składniki mineralne

Grupa ludności

Wapń (g)

Żelazo (g)

Fosfor (g)

Magnez(g)

Kobiety 65-75 lat

0,7

12

0,6

350

Kobiety powyżej 75 lat

0,7

12

0,6

350

...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hannaeva.xlx.pl