Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.
Żywienie kliniczne 12.03.09 r
Dieta w chorobach przewodu pokarmowego
Zaburzenia trawienia:
· W rozdrabnianiu i mieszaniu pokarmu ( braki w uzębieniu, brak żołądka)
· Niedobory enzymów jelitowych
· Niewydolność trzustki ( pierwotna i wtórna)
· Zmniejszenie stężenia żółci ( choroby wątroby, dróg żółciowych, zaburzenia krążenia jelitowo-wątrobowego, resekcje jelita grubego, chora L-C, kolonizacje bakteryjne, leki)
Zaburzenia wchłaniania:
· Powierzchni wchłaniania jelit ( resekcje, niedobory)
· Wrodzone zaburzenie wchłaniania i transportowania
· Zespoły o zmianach morfologicznych błony śluzowej ( celiakia itp.)
Choroby przewodu pokarmowego w których dieta lub jej elementy mają znaczenie terapeutyczne
ü Choroby trzewnej
ü Przewlekłe zapalenie trzustki
ü Choroby wątroby
Diety wspomagające
ü Choroby przełyku
ü Choroby jelita
Zalecenia związane z dietą
§ Redukcja m.c
§ Zmniejszenie objętości, zwiększenie częstości spożywania
§ Unikać spożywania posiłków późno, przed snem, nie później niż 2-3 godz. Przed snem
§ Unikać spożywania w pozycji leżącej
§ Unikać wysiłków fizycznych po posiłku
§ Zaprzestanie palenia
DIETA:
· Nie ma największego znaczenia
· Pokarmy prowokujące refluks: tłuste, smażone, alkohol, napoje gazowane, czekolada, mięta, czosnek, cebula, słodycze, ostre przyprawy
· Pokarmy nasilające refluks: cytrusowe, soki, pomidory i ich przetwory
· Nie wszystkie wymienione mogą nasilać refluks
OGÓLNE ZALECENIA
· Unikać potraw lub składników pokarmowych pobudzające wydzielanie soków
· Preferowane potrawy zobojętniających treść kwaśną: mleko, przetwory mleczne, jaja, ryby
· Tłuszcze zmniejszają wydzielanie kwasów solnych i zwalniają motorykę
· Ograniczenie błonnika i cytrusów. Mogą nasilać objawy dyspeptyczne: wzdęcie, dyskomfort w jamie brzusznej
· W chorobie wrzodowej i zapaleniu zanikowym żołądka mamy doczynienia raczej z niedokwaśnością
· Pokarm powiniem spełniać rolę osłony dla żołądka: kisiele, budynie, galaretki
· W przypadku braku łaknienia naturalne kwasy ( soki z kiszonej kapusty, ogórków, buraków, marchwi) i czyste zupy
· Unikać alkoholu
· Wykluczyć z diety potrawy nasilające dolegliwości
· Zakaz palenia
· Lekkostrawna dieta jedynie łagodzi objawy
· Mleko i śmietana nie przyspieszają gojenia wrzodu
Pacjenci po resekcji żołądka lub całkowitej gastrektomii
§ Zalecenia wynikające z braku wydzielania żołądkowego
§ Ograniczenie ilości tłuszczu, cukrów prostych, błonnika i soli, odpowiednie zaopatrzenie kaloryczne
§ Zalecenia spożywania dania 2 przed zupą w pewnym oddaleniu czasowym, pozycja leżąca
Pokarmy przyspieszające perystaltykę:
ü Bogato błonnikowe
ü Wywołujące fermentację
ü Fermentujące napoje mleczne
ü Napoje gazowane
ü Dania zimne, pikantne
ü Tłuszcze
ü Kawa
Pokarmy zwalniające perystaltykę
ü Napoje garbnikowe
ü Gorące dania
ü Pektyny
ü Suche jedzenie
ü Czerwone wino
ü Mąka ziemniaczana, kisiel, ryż, żelatyna
ü Warzywa i owoce bogate w błonnik rozpuszczalny w wodzie
Techniki:
· Tradycyjne
· Na parze
· Pieczenie beztłuszczowe
· Duszenie bez obsmażania
Zaparciu sprzyja: nieregularne żywienie, dieta ubogo błonnikowa, niedostateczna ilość płynów, środki przeczyszczające i odchudzające
§ Atoniczne: dieta bogato resztkowa, bogato błonnikowa, otręby pszenne, większa ilość płynów
§ Spatyczne: dieta lekkostrawna, błonnik ugotowany, większa podaż tłuszczu, odpowiednia podaż płynów, ograniczenie białka zwierzęcego, szkodzić może grube kasze, pieczywo razowe, warzywa i owoce wzdymające
Biegunka – zależnie od przyczyny
§ Ograniczenie pokarmów przyspieszających perystaltykę
Choroba uchyłkowa jelita grubego
§ Regularne wypróżnianie
§ Dieta bogato błonnikowa, otręby wprowadzany stopniowo
§ W zapaleniu uchyłka, dieta ścisła lub dieta płynna
Czynniki rakotwórcze występujące w pożywieniu:
§ - alfa toksyny, nitrozo miny, inne nitrozwiązki, pestycydy, metale, hormony, alkohol, sacharyna, chlorek winylu, tłuszcze wielokrotnie smażone, zjełczałe, żywność przypalona
Substancje rakotwórcze działają synergistycznie
Na rozwój raka : obronny system immunologiczny
Badania nad karcinegezą w raku jelita grubego obejmuje:
- błonnik
-tłuszcz
- wolne rodniki
...