Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.
Smacznego - Glutaminian szkodliwy dla
mózgu!
Przemysł stosuje się różne glutaminiany (glutaminian sodu, glutaminian potasu, glutaminian
wapnia i kwas glutaminowy) a ich działanie jest prawie że identyczne. Pozostańmy więc przy
ogólnej nazwie glutaminian.
Patrząc neurologicznie, glutaminian jest narkotykiem. Jest to związek aminokwasowy
wywołujący uzależnienie, który przechodząc poprzez komórki śluzowe do krwi a dzięki temu
bezpośrednio do mózgu, szkodzi i zakłóca prace mózgu. Dzieje się tak, ponieważ molekuły
glutaminianu ze względu na swoją wielkość bez oporu przekraczają barierę krew-mózg
(blood-brain barrier)
Glutaminian jako narkotyk
W odróżnieniu od innych narkotyków nie powoduje on żadnych halucynacji czy stanów
"high", tylko wywołuje "tylko" sztuczny apetyt, zakłócając funkcjonowanie rdzenia
mózgowego, który (układ limbiczny) reguluje podstawowe funkcje naszego ciała a także
odczucia a zatem i poczucie głodu. Poprzez wpływanie na układ limbiczny glutaminian
powoduje nadmierne pocenie się, reakcje stresowe jak bóle żołądka, podwyższone ciśnienie
krwi, kołatanie serca oraz migreny. Percepcja zmysłowa oraz zdolność uczenia się i
koncentracji po konsumpcji glutaminianu jest wyraźnie ograniczona przez kilka godzin. U
alergików glutaminian może wywołać atak epileptyczny a nawet paraliż układu
oddechowego.
Doświadczenia ze zwierzętami pokazują trwałe uszkodzenia mózgu
Polepszacz smaku glutaminian podano w ramach doświadczeń szczurom serwując im zupy w
proszku czy chipsy ziemniaczane. Trwałe uszkodzenia mózgu ujawniły się u wszystkich
zwierząt a u ciężarnych szczurów embriony nie były w stanie wytworzyć sprawnie
funkcjonującego systemu nerwowego. Takie noworodki nie byłyby w stanie przeżyć w
przyrodzie na wolności. Przy poważnych uszkodzeniach mózgu np.: udarze mózgu do
uszkodzenia dochodzi nie tylko poprzez brak tlenu ale przede wszystkim poprzez
wydzielający się ze zniszczonych komórek glutaminian.
Glutaminian szkodliwy także dla oczu
Jeśli ktoś przez dłuższy czas stosuje pożywienie zawierające polepszać smaku glutaminian
sodu ryzykuje swój wzrok. Ten fakt potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Hirosaki w
Japonii (Prof. Dr. Hiroshi Ohguro) według gazety New Scientist. W doświadczeniach na
szczurach udowodniono, że żywność o wysokiej zawartości Glutaminianu trwale uszkadza
siatkówkę i może doprowadzić do utraty wzroku.
Polepszacze smaku mogą się kumulować
Prof. Dr. Hiroshi Ohguro potwierdził że w ramach jego badań stosował duże ilości
Glutaminianu. Nie chciał jednak określać minimalnej granicy, ponieważ glutaminian potrafi
latami się odkładać a jego szkodliwość objawia się z opóźnieniem. Według Prof. Dr. Hiroshi
Ohguro może to być wyjaśnieniem fenomenu dlaczego tak wiele pacjentów we wschodniej
Azji choruje na specjalną formę jaskry (Glaukomia) bez typowego podwyższonego ciśnienia
w oku.
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl hannaeva.xlx.pl
mózgu!
Przemysł stosuje się różne glutaminiany (glutaminian sodu, glutaminian potasu, glutaminian
wapnia i kwas glutaminowy) a ich działanie jest prawie że identyczne. Pozostańmy więc przy
ogólnej nazwie glutaminian.
Patrząc neurologicznie, glutaminian jest narkotykiem. Jest to związek aminokwasowy
wywołujący uzależnienie, który przechodząc poprzez komórki śluzowe do krwi a dzięki temu
bezpośrednio do mózgu, szkodzi i zakłóca prace mózgu. Dzieje się tak, ponieważ molekuły
glutaminianu ze względu na swoją wielkość bez oporu przekraczają barierę krew-mózg
(blood-brain barrier)
Glutaminian jako narkotyk
W odróżnieniu od innych narkotyków nie powoduje on żadnych halucynacji czy stanów
"high", tylko wywołuje "tylko" sztuczny apetyt, zakłócając funkcjonowanie rdzenia
mózgowego, który (układ limbiczny) reguluje podstawowe funkcje naszego ciała a także
odczucia a zatem i poczucie głodu. Poprzez wpływanie na układ limbiczny glutaminian
powoduje nadmierne pocenie się, reakcje stresowe jak bóle żołądka, podwyższone ciśnienie
krwi, kołatanie serca oraz migreny. Percepcja zmysłowa oraz zdolność uczenia się i
koncentracji po konsumpcji glutaminianu jest wyraźnie ograniczona przez kilka godzin. U
alergików glutaminian może wywołać atak epileptyczny a nawet paraliż układu
oddechowego.
Doświadczenia ze zwierzętami pokazują trwałe uszkodzenia mózgu
Polepszacz smaku glutaminian podano w ramach doświadczeń szczurom serwując im zupy w
proszku czy chipsy ziemniaczane. Trwałe uszkodzenia mózgu ujawniły się u wszystkich
zwierząt a u ciężarnych szczurów embriony nie były w stanie wytworzyć sprawnie
funkcjonującego systemu nerwowego. Takie noworodki nie byłyby w stanie przeżyć w
przyrodzie na wolności. Przy poważnych uszkodzeniach mózgu np.: udarze mózgu do
uszkodzenia dochodzi nie tylko poprzez brak tlenu ale przede wszystkim poprzez
wydzielający się ze zniszczonych komórek glutaminian.
Glutaminian szkodliwy także dla oczu
Jeśli ktoś przez dłuższy czas stosuje pożywienie zawierające polepszać smaku glutaminian
sodu ryzykuje swój wzrok. Ten fakt potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Hirosaki w
Japonii (Prof. Dr. Hiroshi Ohguro) według gazety New Scientist. W doświadczeniach na
szczurach udowodniono, że żywność o wysokiej zawartości Glutaminianu trwale uszkadza
siatkówkę i może doprowadzić do utraty wzroku.
Polepszacze smaku mogą się kumulować
Prof. Dr. Hiroshi Ohguro potwierdził że w ramach jego badań stosował duże ilości
Glutaminianu. Nie chciał jednak określać minimalnej granicy, ponieważ glutaminian potrafi
latami się odkładać a jego szkodliwość objawia się z opóźnieniem. Według Prof. Dr. Hiroshi
Ohguro może to być wyjaśnieniem fenomenu dlaczego tak wiele pacjentów we wschodniej
Azji choruje na specjalną formę jaskry (Glaukomia) bez typowego podwyższonego ciśnienia
w oku.