Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.

Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna GMP/GHP

INSTRUKCJA

konserwacji maszyn i urządzeń

1.              Zakres stosowania

-              konserwacja maszyn i urządzeń znajdujących się w zakładzie.

2.              Odpowiedzialność

Za konserwację maszyn i urządzeń oraz przeglądy i naprawy odpowiada zatrudniony konserwator, posiadający odpowiednie kwalifikacje w tym za­kresie. Może być również zawarta umowa z zakładem naprawczym tego typu urządzeń. Zgłoszenia napraw dokonuje kierownik lub właściciel.

3.              Częstotliwość

-                   zgodnie z zaleceniami producenta zawartymi w dokumentacji techniczno-ruchowej DTR,

-                   konserwator raz w miesiącu przeprowadza bieżący przegląd maszyn
i urządzeń.

Stosowne zapisy dotyczące przeglądów i konserwacji są odnotowywane w zeszycie służącym jako dokument odzwierciedlający rodzaje przepro­wadzonych prac. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości pracy ma­szyny lub urządzenia należy zauważone usterki zgłaszać kierownikowi lub właścicielowi. Maszyny i urządzenia muszą być zawsze sprawne.

4.              Środki do konserwacji maszyn

-              olej parafinowy.

5.              Opis postępowania

-              zgodnie z zaleceniami producenta według instrukcji obsługi i konser­wacji.

Konserwacja musi być przeprowadzana w taki sposób, aby maszyny i urzą­dzenia nie powodowały ujemnego wpływu na artykuły spożywcze.



Do obowiązkowego stosowania na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitamych zakładów i wymagań dotyczących higieny w procesie produkcji i w obrocie artykułami oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami (Dz.U. Nr 234, poz. 1979).



Zatwierdził

data:               ,., podpis:

pieczęć zakładu

 

 

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hannaeva.xlx.pl