Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.
Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna GMP/GHP
INSTRUKCJAkonserwacji maszyn i urządzeń
1. Zakres stosowania
- konserwacja maszyn i urządzeń znajdujących się w zakładzie.
2. Odpowiedzialność
Za konserwację maszyn i urządzeń oraz przeglądy i naprawy odpowiada zatrudniony konserwator, posiadający odpowiednie kwalifikacje w tym zakresie. Może być również zawarta umowa z zakładem naprawczym tego typu urządzeń. Zgłoszenia napraw dokonuje kierownik lub właściciel.
3. Częstotliwość
- zgodnie z zaleceniami producenta zawartymi w dokumentacji techniczno-ruchowej DTR,
- konserwator raz w miesiącu przeprowadza bieżący przegląd maszyn
i urządzeń.
Stosowne zapisy dotyczące przeglądów i konserwacji są odnotowywane w zeszycie służącym jako dokument odzwierciedlający rodzaje przeprowadzonych prac. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości pracy maszyny lub urządzenia należy zauważone usterki zgłaszać kierownikowi lub właścicielowi. Maszyny i urządzenia muszą być zawsze sprawne.
4. Środki do konserwacji maszyn
- olej parafinowy.
5. Opis postępowania
- zgodnie z zaleceniami producenta według instrukcji obsługi i konserwacji.
Konserwacja musi być przeprowadzana w taki sposób, aby maszyny i urządzenia nie powodowały ujemnego wpływu na artykuły spożywcze.
Do obowiązkowego stosowania na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitamych zakładów i wymagań dotyczących higieny w procesie produkcji i w obrocie artykułami oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami (Dz.U. Nr 234, poz. 1979).
Zatwierdził
data: ,., podpis:
pieczęć zakładu