Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.

Dystrybucja produktów 14.05.2015

„wyposażenie magazynów oraz techniki obsługi”

Magazyn – jest jednostką funkcjonalno-organizacyjną, przeznaczoną do magazynowania dóbr naturalnych (zapasów) w wyodrębnionej budowli magazynowej według ustalonej technologii, wyposażoną w odpowiednie środki techniczne, zarządzaną i obsługiwaną przez zespół ludzi.

Jest to planowana przestrzeń dla efektywnego przechowywania i manipulowania zapasami.

Magazyny

- otwarte                                                         -półotwarte                                                        -zamknięte

- place składowe,                                          - zadaszenie bez ścian                                          -posiadają pełną

tereny nie wrażliwe na                                          - wyroby ceramiczne              budowę

warunki atmosferyczne,                            - olej, beczki,                            (ściany, podłogi                 dach)

- wyroby stalowe,                                           - materiały budowlane,              -żywność

materiały budowlane,                                                                                    -towary

- najtańsze magazyny                                                                                    niekonsumpcyjne              

 

 

Strefy magazynu: przestrzeń jest podzielona na:

 

*strefę przyjęć

Zadania:

- rozładunek,

- identyfikacja,

- sortowanie,

- kontrola jakościowa i ilościowa,

- przygotowanie towaru do składowania

- przemieszczanie do strefy składowania.

 

*strefa składowania:

Zadania:

- odbiór ze strefy przyjęć,

- rozmieszczenie towaru w sferze składowania,

- przechowywanie towarów,

- okresowa kontrola jakości zapasów

- przekazywanie towaru do strefy kompletacji lub strefy wydań

 

*strefa kompletacji

Zadania:

- przygotowanie jednostek Ładunkowych dla potrzeb kompletacji,

- kompletowanie zamówień,

- kontrola jakościowa,

- pakowanie i formowanie jednostek transportowych

- przemieszczanie do strefy wydań

 

*strefa wydań

Zadania:

- pakowanie i  formowanie jednostek transportowych,

- kontrola wydania,

- załadunek środków transportu

 

Strefa przyjęć – przestrzeń magazynowa przeznaczona dla czynności operacyjno- technologicznych, związanych z przyjęciem towarów do magazynu.

 

Strefa składowania – przeznaczona do składowania przechowywanych towarów, może się tu odbywać kompletacja.

 

Strefa kompletowania – przestrzeń jedynie do kompletowania towarów (może jej nie być bo komplementacja może się odbywać w strefie składowania).

 

Strefa wydań – wydanie i ekspedycja towarów.

 

Układy technologiczne magazynów

- przelotowy                                          - kątowy                            - workowy

                           

 

 

Wyposażenie magazynów

*narzędzia do składowania:

- regały, stojaki,

- wieszaki

- narzędzia specjalne

 

 

*środki transportu magazynowego:

- wózki

-.układnice

- .żurawie

-.ciągniki

- suwnice

- przenośniki

- manipulatory

 

 

*pomocnicze urządzenia magazynowe:

- do zmiany postaci ładunków

- do mechanicznego formowania i zabezpieczenia ładunków

- ułatwiające ręczna obsługę regałów

- do identyfikacji materiałów

- do pomiaru masy, ilości gabarytu

- do zarzadzania i łączności

- stosowane na frontach przeładunkowych

 

„Zarządzanie zapasami”

Cele gospodarki zapasami:

- utrzymywanie zapasów na poziomie umożliwiającym osiągnięcie satysfakcjonującej wielkości sprzedaży,

- utrzymanie poziomu zapasów, który pozwoli na minimalizację związanych z nimi kosztów.

Z tych celów wynika dwoisty charakter zapasów  z jednej strony jako czynnika kształtującego wielkość sprzedaży, a z drugiej jako czynnik kosztotwórczy

 

Czynniki wpływające na poziom zapasów:

- wielkość i dynamika sprzedaży,

- struktura asortymentowa sprzedaży,

- organizacja dostaw (częstotliwość, ),

- cechy towarów (właściwości fizyczno – chemiczne),

- warunki funkcjonowania przedsiębiorstwa handlowego ( lokalizacja sklepów, powierzchnia sprzedażowa i magazynowa),

- zasoby finansowe.

 

Klasyfikacja zapasów:

·        Zapasy bieżące – (cykliczne, operacyjne) inaczej podstawowe to zapasy niezbędne do zaspokojenia normalnego  (regularnego) popytu pojawiającego się w trakcie cyklu realizacji ? zamówień.

·        Zapasy bezpieczeństwa – (buforowe, minimalne?), to zapasy przechowywane ? wraz z zapasami cyklicznymi w celu ochrony przed niepewnością popytu i czasu  realizacji zamówień?.

·        Zapasy w drodze – (w tranzycie), to zapasy przewożone . między różnymi lokalizacjami wchodzącymi w skład systemu logistycznego.

·        Zapasy spekulacyjne – to zapasy przechowywane ze względu na popyt sezonowy, prognozowane wzrosty cen i potencjalne niedobory produktu.

 

Koszty obsługi zapasów

Są kwantyfikowalnym wyrazem oceny metod ? gospodarowania nie tylko zapasami, ale także budynkami magazynowymi i ich wyposażeniem, liczbą osób zatrudnionych w magazynach oraz procesami magazynowymi

Składają się z :

- koszty utrzymania zapasów,

- koszty zamawiania

- koszty wyczerpywania

 

Czynniki determinujące Poziom kosztów obsługi zapasów:

- liczba i rodzaj asortymentu obsługiwanego w magazynie zapasów,

- wielkość magazynów oraz wysokość składowania

- rodzaj obsługi magazynu ( mechanizacja lub automatyzacja)

- poziom zaawansowania technologii informatycznych stosowanych w magazynie

- podatność magazynowa zapasów do składowania

 

Koszty obsługi zapasów

1.      Koszty utrzymywania zapasów – koszty te wyrażone są zazwyczaj w procentach i mnożone przez wartość przechowywanych zapasów.

składniki kosztów utrzymania zapasów - *koszty starzenia się zapasów; *straty na zapasach; *koszty składowania; *koszty manipulacji ; *koszty ubezpieczenia; *koszty finansowe; *podatki.

2.      Koszty zamawiania – oznaczają koszty składania zamówień i transportu.

W skład kosztów uzupełniających zapas wchodzą : koszt składania zamówień , sprawdzenia dostępności towaru, wprowadzenia Uzupełniających zamówień do systemu, przygotowanie stosownej Dokumentacji i uiszczenia opłaty Oraz realizacji transportu.

3.      Koszty wyczerpania zapasów-  czyli szacowana wielkość kosztów utraconych korzyści lub kar związanych z niedoborami zapasów oraz negatywna reakcja klientów na brak towarów, które zamierzał kupić.

Trzy potencjalne sytuacje:

- odłożenie sprzedaży w czasie (lojalność wobec marki)

- jednorazowa utrata klienta (klient kupuje u konkurenta ale wraca)

- utrata klienta na stałe.

 

Wskaźniki rotacji Zapasów

- wyrażony w liczbie obrotów (ile razy)

- wyrażony w liczbie dni (w dniach)

 

Wskaźnik rotacji wyrażony w liczbie obrotów – (wskaźnik rotacji w razach?),  informuje ile obrotów wykonuje dany zapas w pewnym okresie czasu, tzn. ile razy trzeba odnowić zapas, aby można było uzyskać określoną wielkość sprzedaży.

Ro=S/Zs

s- sprzedaż w danym okresie,

Zs- zapas przeciętny, średni w danym okresie sprzedaży.

 

Wskaźnik rotacji w dniach – informuje na ile dni wystarcza dany zapas towarów, bądź ile potrzeba dni, aby zapas przeciętny został sprzedany.

Rd=(Zs*T)/S

Zs – zapas przeciętny (średni) w danym okresie,

T – liczba dni, czyli okres dla którego ustalamy rotację (np. 360 dni),

S- sprzedaż w danym okresie.

 

Na kształtowanie wskaźników rotacji mają wpływ? następujące czynniki:

- popyt konsumpcyjny? na towary,

- aktywność W zakresie sprzedaży,

- struktura asortymentu, jego głębokość I szerokość,

- metoda sprzedaży,

- aktywizacja sprzedaży,

- organizacja dostaw.

 

 

 

 

 

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hannaeva.xlx.pl