Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.
Dystrybucja produktów 14.05.2015
„wyposażenie magazynów oraz techniki obsługi”
Magazyn – jest jednostką funkcjonalno-organizacyjną, przeznaczoną do magazynowania dóbr naturalnych (zapasów) w wyodrębnionej budowli magazynowej według ustalonej technologii, wyposażoną w odpowiednie środki techniczne, zarządzaną i obsługiwaną przez zespół ludzi.
Jest to planowana przestrzeń dla efektywnego przechowywania i manipulowania zapasami.
Magazyny
- otwarte -półotwarte -zamknięte
- place składowe, - zadaszenie bez ścian -posiadają pełną
tereny nie wrażliwe na - wyroby ceramiczne budowę
warunki atmosferyczne, - olej, beczki, (ściany, podłogi dach)
- wyroby stalowe, - materiały budowlane, -żywność
materiały budowlane, -towary
- najtańsze magazyny niekonsumpcyjne
Strefy magazynu: przestrzeń jest podzielona na:
*strefę przyjęć
Zadania:
- rozładunek,
- identyfikacja,
- sortowanie,
- kontrola jakościowa i ilościowa,
- przygotowanie towaru do składowania
- przemieszczanie do strefy składowania.
*strefa składowania:
Zadania:
- odbiór ze strefy przyjęć,
- rozmieszczenie towaru w sferze składowania,
- przechowywanie towarów,
- okresowa kontrola jakości zapasów
- przekazywanie towaru do strefy kompletacji lub strefy wydań
*strefa kompletacji
Zadania:
- przygotowanie jednostek Ładunkowych dla potrzeb kompletacji,
- kompletowanie zamówień,
- kontrola jakościowa,
- pakowanie i formowanie jednostek transportowych
- przemieszczanie do strefy wydań
*strefa wydań
Zadania:
- pakowanie i formowanie jednostek transportowych,
- kontrola wydania,
- załadunek środków transportu
Strefa przyjęć – przestrzeń magazynowa przeznaczona dla czynności operacyjno- technologicznych, związanych z przyjęciem towarów do magazynu.
Strefa składowania – przeznaczona do składowania przechowywanych towarów, może się tu odbywać kompletacja.
Strefa kompletowania – przestrzeń jedynie do kompletowania towarów (może jej nie być bo komplementacja może się odbywać w strefie składowania).
Strefa wydań – wydanie i ekspedycja towarów.
Układy technologiczne magazynów
- przelotowy - kątowy - workowy
Wyposażenie magazynów
*narzędzia do składowania:
- regały, stojaki,
- wieszaki
- narzędzia specjalne
*środki transportu magazynowego:
- wózki
-.układnice
- .żurawie
-.ciągniki
- suwnice
- przenośniki
- manipulatory
*pomocnicze urządzenia magazynowe:
- do zmiany postaci ładunków
- do mechanicznego formowania i zabezpieczenia ładunków
- ułatwiające ręczna obsługę regałów
- do identyfikacji materiałów
- do pomiaru masy, ilości gabarytu
- do zarzadzania i łączności
- stosowane na frontach przeładunkowych
„Zarządzanie zapasami”
Cele gospodarki zapasami:
- utrzymywanie zapasów na poziomie umożliwiającym osiągnięcie satysfakcjonującej wielkości sprzedaży,
- utrzymanie poziomu zapasów, który pozwoli na minimalizację związanych z nimi kosztów.
Z tych celów wynika dwoisty charakter zapasów z jednej strony jako czynnika kształtującego wielkość sprzedaży, a z drugiej jako czynnik kosztotwórczy
Czynniki wpływające na poziom zapasów:
- wielkość i dynamika sprzedaży,
- struktura asortymentowa sprzedaży,
- organizacja dostaw (częstotliwość, ),
- cechy towarów (właściwości fizyczno – chemiczne),
- warunki funkcjonowania przedsiębiorstwa handlowego ( lokalizacja sklepów, powierzchnia sprzedażowa i magazynowa),
- zasoby finansowe.
Klasyfikacja zapasów:
· Zapasy bieżące – (cykliczne, operacyjne) inaczej podstawowe to zapasy niezbędne do zaspokojenia normalnego (regularnego) popytu pojawiającego się w trakcie cyklu realizacji ? zamówień.
· Zapasy bezpieczeństwa – (buforowe, minimalne?), to zapasy przechowywane ? wraz z zapasami cyklicznymi w celu ochrony przed niepewnością popytu i czasu realizacji zamówień?.
· Zapasy w drodze – (w tranzycie), to zapasy przewożone . między różnymi lokalizacjami wchodzącymi w skład systemu logistycznego.
· Zapasy spekulacyjne – to zapasy przechowywane ze względu na popyt sezonowy, prognozowane wzrosty cen i potencjalne niedobory produktu.
Koszty obsługi zapasów
Są kwantyfikowalnym wyrazem oceny metod ? gospodarowania nie tylko zapasami, ale także budynkami magazynowymi i ich wyposażeniem, liczbą osób zatrudnionych w magazynach oraz procesami magazynowymi
Składają się z :
- koszty utrzymania zapasów,
- koszty zamawiania
- koszty wyczerpywania
Czynniki determinujące Poziom kosztów obsługi zapasów:
- liczba i rodzaj asortymentu obsługiwanego w magazynie zapasów,
- wielkość magazynów oraz wysokość składowania
- rodzaj obsługi magazynu ( mechanizacja lub automatyzacja)
- poziom zaawansowania technologii informatycznych stosowanych w magazynie
- podatność magazynowa zapasów do składowania
Koszty obsługi zapasów
1. Koszty utrzymywania zapasów – koszty te wyrażone są zazwyczaj w procentach i mnożone przez wartość przechowywanych zapasów.
składniki kosztów utrzymania zapasów - *koszty starzenia się zapasów; *straty na zapasach; *koszty składowania; *koszty manipulacji ; *koszty ubezpieczenia; *koszty finansowe; *podatki.
2. Koszty zamawiania – oznaczają koszty składania zamówień i transportu.
W skład kosztów uzupełniających zapas wchodzą : koszt składania zamówień , sprawdzenia dostępności towaru, wprowadzenia Uzupełniających zamówień do systemu, przygotowanie stosownej Dokumentacji i uiszczenia opłaty Oraz realizacji transportu.
3. Koszty wyczerpania zapasów- czyli szacowana wielkość kosztów utraconych korzyści lub kar związanych z niedoborami zapasów oraz negatywna reakcja klientów na brak towarów, które zamierzał kupić.
Trzy potencjalne sytuacje:
- odłożenie sprzedaży w czasie (lojalność wobec marki)
- jednorazowa utrata klienta (klient kupuje u konkurenta ale wraca)
- utrata klienta na stałe.
Wskaźniki rotacji Zapasów
- wyrażony w liczbie obrotów (ile razy)
- wyrażony w liczbie dni (w dniach)
Wskaźnik rotacji wyrażony w liczbie obrotów – (wskaźnik rotacji w razach?), informuje ile obrotów wykonuje dany zapas w pewnym okresie czasu, tzn. ile razy trzeba odnowić zapas, aby można było uzyskać określoną wielkość sprzedaży.
Ro=S/Zs
s- sprzedaż w danym okresie,
Zs- zapas przeciętny, średni w danym okresie sprzedaży.
Wskaźnik rotacji w dniach – informuje na ile dni wystarcza dany zapas towarów, bądź ile potrzeba dni, aby zapas przeciętny został sprzedany.
Rd=(Zs*T)/S
Zs – zapas przeciętny (średni) w danym okresie,
T – liczba dni, czyli okres dla którego ustalamy rotację (np. 360 dni),
S- sprzedaż w danym okresie.
Na kształtowanie wskaźników rotacji mają wpływ? następujące czynniki:
- popyt konsumpcyjny? na towary,
- aktywność W zakresie sprzedaży,
- struktura asortymentu, jego głębokość I szerokość,
- metoda sprzedaży,
- aktywizacja sprzedaży,
- organizacja dostaw.