Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.
2011-01-04
Wytyczne dla zakładów mleczarskich
dotyczące zapewnienia zgodności z wymaganiami ustawy Federalnej z dnia 12 czerwca 2008r. regulamin techniczny na mleko i produkty mleczne Nr 88-FZ (z póżn. zm.) oraz wymaganiami Unii Celnej przy eksporcie do Federacji Rosyjskiej
I. Przekazywanie list gospodarstw mleczarskich
1. Zakład przetwórczy przedkłada powiatowemu lekarzowi weterynarii (PLW) gwarancje, że mleko surowe wykorzystywane do wytwarzania produktów mlecznych przeznaczonych do FR pochodzi z gospodarstw spełniających wymagania art. 5 i 6 ustawy Federalnej z dnia 12 czerwca 2008 r. regulamin techniczny na mleko i produkty mleczne (zwanej dalej ustawą Federalną), wymagania zawarte w świadectwie weterynaryjnym dla eksportowanego z UE do Federacji Rosyjskiej mleka i produktów mlecznych pochodzących od bydła i małych przeżuwaczy oraz w wymaganiach Unii Celnej (UC).
2. Zakład przetwórczy przekazuje PLW listę gospodarstw dostarczających mleko surowe wykorzystywane do produkcji produktów eksportowanych do FR. Wszelkie informacje o zmianach dokonanych na tej liście (wpisy/wykreślenia) są przekazywane przez zakład na bieżąco. Raz do roku do końca stycznia przekazywana jest przez zakład skonsolidowana lista gospodarstw, uwzględniająca zmiany wprowadzone w roku poprzednim.
3. Służby surowcowe zakładu dokonują kontroli gospodarstw z minimalną częstotliwością 1x/18 miesięcy, w zakresie:
- identyfikacji zwierząt,
- posiadania decyzji PLW dotyczących uznania gospodarstwa za urzędowo wolne od gruźlicy i brucelozy, zgodnie z pkt 4.2. świadectwa weterynaryjnego,
- dokumentacji leczenia zwierząt (wpisy) i przestrzegania okresów karencji dla
weterynaryjnych produktów leczniczych;
- przestrzegania zakazów podawania zwierzętom nie dozwolonych substancji;
- przestrzegania zakazów pozyskiwania mleka od krów w okresie 5 dni przed i
7 dni po ocieleniu,
- dokumentacji zakupu stosowanych pasz lub stosowania pasz własnej
produkcji, w tym dokumentacji użycia środków ochrony roślin;
- higienicznych warunków pozyskiwania i przechowywania mleka,
- prawidłowego stosowania środków myjących i dezynfekujących,
- właściwej temp. przechowywania mleka surowego.
Ponadto gospodarstwa powinny być wolne od białaczki w ciągu ostatnich 12 miesięcy i paratuberkulozy w ciągu ostatnich 6 miesięcy zgodnie z rozdziałem 27 Wspólnych Wymogów Weterynaryjno - Sanitarnych odnoszących się do towarów podlegających kontroli weterynaryjnej, przyjętych w dniu 18 czerwca 2010 roku na mocy decyzji Komisji Unii Celnej nr 317.
Wyniki kontroli służb surowcowych są wyrywkowo weryfikowane przez PLW.
II. Wymagania dotyczące przechowywania, odbioru i transportu mleka surowego wykraczające poza wymagania UE
1. Mleko surowe po udoju zwierząt jest schładzane w gospodarstwie w ciągu 2h do temp. 40C ± 20C oraz dostarczane do zakładów przetwórstwa w ciągu 36h od udoju (łącznie z czasem transportu) z wyjątkiem mleka przeznaczonego do wytwarzania żywności dla dzieci na bazie mleka, mieszanek mlecznych (w tym sproszkowanych) napojów mlecznych (w tym sproszkowanych), kaszek mlecznych, które należy dostarczać do zakładów przetwórstwa w ciągu 24h od udoju. W przypadku gdy okres przechowywania i transportu mleka surowego z gospodarstwa do mleczarni przekracza odpowiednio 36h lub 24h muszą być przeprowadzane dodatkowe badania mleka surowego na etapie przyjęcia do zakładu gwarantujące, że rosyjskie limity w odniesieniu do ogólnej liczby drobnoustrojów w surowym mleku są spełnione. Częstotliwość tych badań powinna być określona w procedurach zakładowych.
2. Transport mleka surowego powinien odbywać się w pojemnikach ze szczelnie zamykanymi pokrywami, wykonanych z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Środki do transportu surowego mleka powinny być zaopatrzone w aktywny system chłodzenia lub mogą być używane cysterny-izotermy, jednakże przy zapewnieniu, iż temperatura mleka podczas transportu oraz przyjęcia do zakładu nie przekracza ustalonego w art. 6 limitu 100C.
3. Środki transportu przewożące mleko surowe powinny być zaplombowane.
4. Podczas transportu i przechowywania mleka surowego towarzyszą mu dokumenty umożliwiające identyfikację:
- producenta (osobę fizyczną lub prawną) oraz jego adres,
- objętość lub wagę mleka pochodzącego od poszczególnych producentów,
- datę i czas załadunku,
- temperaturę przy załadunku.
5. Przechowywanie mleka surowego, mleka poddanego obróbce termicznej, śmietanki surowej przez zakład przetwórczy przed procesem obróbki odbywa się w osobnych oznaczonych pojemnikach, w temp. 40C ± 20C, w czasie określonym w procedurach zakładu.
III. Badania mleka surowego
1. Zakład wykonuje badania mleka surowego na zgodność z kryteriami określonymi w załączniku 2 ustawy Federalnej.
W przypadku badań w kierunku:
- liczby mezofilnych bakterii tlenowych i bakterii fakultatywnie beztlenowych,
- liczby komórek somatycznych
są one wykonywane w laboratoriach urzędowych, laboratoriach zatwierdzonych w drodze decyzji Głównego Lekarza Weterynarii lub laboratoriach akredytowanych. Kontrolując pojedyncze wyniki badań mleka surowego zakład bierze pod uwagę fakt, że limity dla powyższych parametrów określone przez ustawę Federalną są wartościami bezwzględnymi i nie mogą przekraczać wartości podanych w załączniku 2 ustawy Federalnej. Mleko niezgodne z limitami określonymi w ustawie nie może być wykorzystywane do wytwarzania produktów wywożonych do Federacji Rosyjskiej.
W przypadku badań mikrobiologicznych mleka surowego w kierunku bakterii patogennych, w tym Salmonelli, wykonywane są one z częstotliwością określoną w procedurach zakładu, lecz nie rzadziej niż częstotliwość wskazana w tabeli. W tym celu pobiera się do badań średnią próbkę dobową mleka surowego. Wyniki badań w kierunku bakterii patogennych, w tym Salmonelli przedstawiane są niezwłocznie urzędowemu lekarzowi weterynarii nadzorującemu zakład.
Kierunek badań FR
Limit FR
wartości bezwzględne
Częstotliwość badań wg przepisów FR
Kierunek badań UE
Limit UE
średnia geometryczna
Częstotliwość badań wg przepisów UE
Liczba mezofilnych bakterii tlenowych i bakterii fakultatywnie beztlenowych (MBTiFB)
Klasa najwyższa
100 000
jtk/cm3 lub g
wg planu kontroli zakładu
Ogólna liczba
bakterii w temp. 300C
100 000/ml średnia geometryczna z 2 m-cy
Min. 2x/m-c
Klasa
pierwsza
500 000
jtk/cm3 lub g
Klasa
druga
4 000 000
jtk/cm3 lub g
Liczba komórek somatycznych
Klasa najwyższa
4...