Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.

INSTRUKCJA BHP

PRZY OBSŁUDZE MASZYN DO ZMYWANIA NACZYŃ

 

I. UWAGI OGÓLNE

 

1 Zmywarka do naczyń przeznaczona jest do mycia, płukania i wyparzania naczyń. Zastępuje mozolną pracę wykonywaną stale mokrymi rękami.

2 Obsługę zmywarki należy powierzyć jedynie personelowi przeszkolonemu w zakresie obsługi i bhp, zapoznanemu z dokumentacją techniczno-ruchową oraz posiadającemu aktualne badania lekarskie.

3. Przy pracy należy używać specjalistycznej odzieży ochronnej.

4. Naczynia, które mają być myte w urządzeniu muszą być odporne na działanie środków myjąco - czyszczących

5. Do mycia należy używać wyłącznie odpowiedniej jakości produktów ekologicznych i stosować je w odpowiednich ilościach.

 

II.  PODSTAWOWE CZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY

 

1 Przed rozpoczęciem używania maszyny należy:

    - włączyć dopływ prądu głównym wyłącznikiem,

- sprawdzić właściwe zamocowanie filtru zabezpieczającego pompę i właściwe podłączenie instalacji odpływowej, otworzyć główny zawór odcinający dopływ wody,

- sprawdzić płynne obracanie się ramienia spłukującego,

- sprawdzić, a w razie potrzeby uzupełnić poziom środka do nabłyszczania w dozowniku

2. Przy uruchamianiu maszyny:

- zamknąć drzwiczki,

- włączyć wyłącznik,

- urządzenie automatycznie napełnia się wodą do poziomu roboczego,

- po napełnieniu wodą, automatycznie włączony zostaje element grzejny, który ogrzewa w urządzeniu zawartość wody z detergentem do wymaganej temperatury,

- po osiągnięciu temperatury, następuje automatyczne wyłączenie cyklu grzania a urządzenie jest gotowe do pracy,

 

III. ZASADNICZE WYMAGANIA TECHNICZNE

 

1. Temperatura w zbiorniku wody powinna wynosić 55-65°C.

2. Temperatura w dogrzewaczu wody spłukującej powinna wynosić 82-90°C.

3. Do zmywarek wolno używać tylko wysokiej jakości środków niskopieniących.

4. Roztwór wody myjącej w zbiorniku należy wymieniać co najmniej 3 razy w ciągu dnia.

 

 

 

 

 

 

IV.  CZYNNOŚCI PODCZAS PRACY l PO JEJ ZAKOŃCZENIU

 

1. Wszystkie naczynia przeznaczone do mycia po oczyszczeniu z resztek jedzenia umieścić       

     prawidłowo w koszu

2. Wstawić wypełniony kosz do komory roboczej zmywarki.

3. Zamknąć drzwiczki zmywarki.

4. Wybrać przyciskiem odpowiedni program mycia, włączyć urządzenie, lampka kontrolna się  

     zaświeci i rozpocznie się cykl pracy maszyny, po skończeniu programu lampka kontrolna  

     zgaśnie.

5. Otworzyć drzwiczki i wyciągnąć kosz.

6. Umyte naczynia składować w odpowiednim (czystym) miejscu.

7. Po zakończeniu pracy urządzenie odłączyć od prądu wyłączając wyłącznik główny.

8. Zdjąć rurkę przelewową.

9. Opróżnić całkowicie zbiornik główny.
10. Stanowisko pracy należy utrzymywać w należytej czystości.

 

V. CZYNNOŚCI ZABRONIONE

 

1. Użycie urządzenia niezgodnie z przeznaczeniem, może spowodować uszkodzenie i być  

    niebezpieczne

2. Dozownik detergentów nigdy nie powinien być suchy.

3. Nie wolno używać środków chemicznych powodujących korozję, oraz szczotek względnie

    wiórków stalowych

4. Gołych rąk nigdy nie wkładać do roztworu myjącego.

5. Nigdy nie otwierać drzwiczek podczas pracy urządzenia.

6. Nie należy zmieniać (podczas pracy urządzenia) ustawienia termostatów mycia i  

     spłukiwania

7. Nie należy myć urządzenia bezpośrednio silnym strumieniem wody.

 

VI.  UWAGI KOŃCOWE

 

1. Przeprowadzać proces regeneracji zmywarki (co pewną ilość cykli mycia) zależną od twardości wody, kierując się
wskazaniami zawartymi w instrukcji obsługi.

2. Co 2-3 dni dokonać czyszczenia zmywarki zgodnie z instrukcją obsługi.

3. W przypadku awarii lub niewłaściwego działania, wyłącz urządzenie z sieci a uszkodzenie zgłoś przełożonemu

4. Wszelkie naprawy powinny być wykonywane tylko przez autoryzowany serwis.

 

 

Opracował:

 

Zatwierdzam:

...
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hannaeva.xlx.pl