Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.
INSTRUKCJA BHP
PRZY OBSŁUDZE DZIELARKI CHLEBOWEJ
UWAGI OGÓLNE
1. Dzielarką nazywamy maszynę służącą do mechanicznego podziału obrabianego ciasta.
2. Obsługę dzielarki do ciasta chlebowego należy powierzyć pracownikowi pełnoletniemu,
posiadającemu aktualne badania lekarskie, przeszkolonemu na stanowisku w zakresie bhp
i obsługi przez kierownika i zapoznanemu z DTR dzielarki.
3. Miejsce pracy powinno być należycie oświetlone i utrzymane w czystości.
4. Przy pracy należy używać specjalistycznej odzieży ochronnej.
5. Pracownik obsługujący dzielarkę do ciasta chlebowego jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy przy niej.
CZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY
Przed rozpoczęciem pracy dzielarki w zależności od jej typu należy:
1. Sprawdzić stan czystości maszyny, w razie potrzeby poprawić.
2. Sprawdzić stan smarowania maszyny w razie konieczności uzupełnić.
3. Sprawdzić czy instalacja elektryczna jest właściwie podłączona do sieci i czy silnik jest uziemiony lub zerowany.
4. Wyregulować wszystkie mechanizmy dzielarki do ciasta chlebowego.
5. Sprawdzić zamocowanie wszystkich pokryw i osłon.
6. Sprawdzić działanie dzielarki na luzie (bez ciasta).
CZYNNOŚCI PODCZAS PRACY l PO JEJ ZAKOŃCZENIU
Podczas pracy dzielarki należy:
1. Napełnić zbiornik ciastem.
2. Wyregulować wielkość kęsów tak, aby odpowiadały żądanej wadze.
3. Nastawić dokładną wydajność ilościową.
4. Ustawić szybkość walców tak, aby w zależności od konsystencji ciasta waga kęsów była
odpowiednia.
5. Na bieżąco uzupełniać zasobnik ciastem oraz stan mąki w posypywaczu.
6. Zapewnić prawidłowe działanie mechanizmów maszyny i prawidłową wagę kęsów.
7. Po zakończonej pracy zatrzymać maszynę naciskając przycisk wyłącznika.
8. Po wyłączeniu dzielarki z sieci, natychmiast dzielarkę dokładnie oczyścić a następnie posprzątać stanowisko pracy wokół maszyny.
CZYNNOŚCI ZABRONIONE
Zabrania się:
1. Manipulowania przy mechanizmach dzielarki w czasie jej pracy.
2. Czyszczenia lub smarowania w czasie pracy maszyny.
3. Wkładania rąk do zasobnika i pod podsypywacz w okolicy wylotu ciasta gdzie pracuje nóż
odcinający ciasto.
4. Zdejmowania zainstalowanych osłon w czasie pracy dzielarki.
5. Dopuszczać do pracy pracowników uprzednio nie przeszkolonych i nie znających przepisów
eksploatacyjnych maszyny.
UWAGI KOŃCOWE
1. Silnik elektryczny dzielarki musi być zerowany lub uziemiony.
2. W przypadku awarii lub niewłaściwego działania odłączyć dzielarkę z sieci elektrycznej.
3. Wszelkie niedomagania techniczne oraz uszkodzenia natychmiast zgłosić przełożonemu.
4. Remonty, naprawy i konserwacje okresowe dzielarki powierzyć pracownikom serwisu.
5. W czasie napraw wyłączyć dzielarkę z sieci i umieścić tablice informacyjne przy wyłączniku
głównym.
6. Przestrzegać zasad i przepisów ujętych w niniejszej instrukcji gdyż za ich nie stosowanie można zostać ukaranym.
Opracował:
Zatwierdzam: