Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.

15. „ SKRYWANE WSPOMNIENIA”

              Składniki:

 

·                      2 szalotki

·                      1 łyżka masła

·                      250 g szparagów (zielone końce)

·                      100 ml wytrawnego białego wina

·                      125 ml tłustej śmietany

·                      sól, pieprz

·                      sok z cytryny

·                      1/2 pęczka natki pietruszki

·                      125 g gotowanych krewetek

·                      4 gotowe paszteciki

 

Przygotowanie:

Szalotki drobno siekamy i szklimy na maśle. Szparagi myjemy, osuszamy i dodajemy do szalotek. Całość dusimy przez około trzy minuty. Wyjmujemy szparagi. Dolewamy wino. Płyn redukujemy o połowę i dodajemy śmietanę. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy pod przykryciem jeszcze przez kolejne pięć minut. Następnie ponownie dodajemy szparagi oraz zamarynowane wcześniej w soku z cytryny krewetki. Całość podgrzewamy w sosie przez około trzy minuty. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotowym farszem napełniamy paszteciki i podpiekamy przez około 7-8 minut w temperaturze 180°C. Podajemy ciepłe, udekorowane świeżą miętą.

 

16. „PALUCHY BABUCHY”

              Placki ziemniaczane

Składniki:

·                      1/2 kg ziemniaków

·                      1 jajko

·                      2 łyżki mąki

·                      1 mała cebula

·                      1 jabłko

·                      20 dag wędzonego łososia

·                      cytryna

·                      sól, pieprz

·                      przyprawa uniwersalna

·                      kiełki do dekoracji

 

Sos czosnkowy

Składniki:

·                      1 mały jogurt naturalny

·                      2 łyżki majonezu

·                      3 ząbki czosnku

·                      sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach, następnie odsączamy z wody i odstawiamy na 15 minut. Odciśniętą wodę z ziemniaków zachowujemy. Do masy ziemniaczanej dodajemy roztrzepane jajko, startą lub bardzo drobno pokrojoną cebulę, mąkę, przyprawy oraz wodę z ziemniaków. Do smażenia placków używamy patelni teflonowej. Placki smażymy w dużej ilości oleju, wtedy uzyskają najładniejszy kolor i smak. Następnie każdy placek odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Łososia i jabłko kroimy na drobną kosteczkę, mieszamy. Jogurt naturalny łączymy z majonezem, wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Całość mieszamy. Na usmażone placki wykładamy łososia zmieszanego z jabłkiem. Polewamy sosem czosnkowym. Dekorujemy kiełkami.

 

17.” FLIOLETOWY, ZIELONY, CZARNY”

              Składniki:

 

·                      250 g mąki krupczatki

·                      125 g masła

·                      1 żółtko

·                      5 g soli

·                      50 ml wody

·                      2 buraki

·                      ser kozi

·                      miód balsamiczny

 

Sposób przygotowania:

Buraki pieczemy w temperaturze 150°C przez 50 min. Następnie obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę, masło, żółtka, sól i wodę mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Zawijamy w folię i odstawiamy na 40 min do lodówki. Następnie z ciasta wycinamy kółka, które układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 150°C przez 15-20 min. Na upieczonym cieście układamy kolejno: cieniutko pokrojonego buraka, ser kozi i pastę z rukoli. Polewamy miodem balsamicznym. Podajemy na talerzu udekorowanym czarnym sosem balsamicznym.

Czarny sos balsamiczny

Składniki:

·                      1/2 szklanki octu balsamicznego

·                      czarny barwnik spożywczy

 

Sposób przygotowania:

Ocet balsamiczny wlewamy do małego garnka, dodajemy łyżkę czarnego barwnika. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

Pasta z rukoli

Składniki:

·                      rukola

·                      oliwa oliwek

·                      łyżka soku z limonki

 

Sposób przygotowania:

Rukolę miksujemy z oliwą i sokiem z limonki.

 

 

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hannaeva.xlx.pl