Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.
15. „ SKRYWANE WSPOMNIENIA”
Składniki:
· 2 szalotki
· 1 łyżka masła
· 250 g szparagów (zielone końce)
· 100 ml wytrawnego białego wina
· 125 ml tłustej śmietany
· sól, pieprz
· sok z cytryny
· 1/2 pęczka natki pietruszki
· 125 g gotowanych krewetek
· 4 gotowe paszteciki
Przygotowanie:
Szalotki drobno siekamy i szklimy na maśle. Szparagi myjemy, osuszamy i dodajemy do szalotek. Całość dusimy przez około trzy minuty. Wyjmujemy szparagi. Dolewamy wino. Płyn redukujemy o połowę i dodajemy śmietanę. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy pod przykryciem jeszcze przez kolejne pięć minut. Następnie ponownie dodajemy szparagi oraz zamarynowane wcześniej w soku z cytryny krewetki. Całość podgrzewamy w sosie przez około trzy minuty. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotowym farszem napełniamy paszteciki i podpiekamy przez około 7-8 minut w temperaturze 180°C. Podajemy ciepłe, udekorowane świeżą miętą.
16. „PALUCHY BABUCHY”
Placki ziemniaczane
Składniki:
· 1/2 kg ziemniaków
· 1 jajko
· 2 łyżki mąki
· 1 mała cebula
· 1 jabłko
· 20 dag wędzonego łososia
· cytryna
· sól, pieprz
· przyprawa uniwersalna
· kiełki do dekoracji
Sos czosnkowy
Składniki:
· 1 mały jogurt naturalny
· 2 łyżki majonezu
· 3 ząbki czosnku
· sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach, następnie odsączamy z wody i odstawiamy na 15 minut. Odciśniętą wodę z ziemniaków zachowujemy. Do masy ziemniaczanej dodajemy roztrzepane jajko, startą lub bardzo drobno pokrojoną cebulę, mąkę, przyprawy oraz wodę z ziemniaków. Do smażenia placków używamy patelni teflonowej. Placki smażymy w dużej ilości oleju, wtedy uzyskają najładniejszy kolor i smak. Następnie każdy placek odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Łososia i jabłko kroimy na drobną kosteczkę, mieszamy. Jogurt naturalny łączymy z majonezem, wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Całość mieszamy. Na usmażone placki wykładamy łososia zmieszanego z jabłkiem. Polewamy sosem czosnkowym. Dekorujemy kiełkami.
17.” FLIOLETOWY, ZIELONY, CZARNY”
Składniki:
· 250 g mąki krupczatki
· 125 g masła
· 1 żółtko
· 5 g soli
· 50 ml wody
· 2 buraki
· ser kozi
· miód balsamiczny
Sposób przygotowania:
Buraki pieczemy w temperaturze 150°C przez 50 min. Następnie obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę, masło, żółtka, sól i wodę mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Zawijamy w folię i odstawiamy na 40 min do lodówki. Następnie z ciasta wycinamy kółka, które układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 150°C przez 15-20 min. Na upieczonym cieście układamy kolejno: cieniutko pokrojonego buraka, ser kozi i pastę z rukoli. Polewamy miodem balsamicznym. Podajemy na talerzu udekorowanym czarnym sosem balsamicznym.
Czarny sos balsamiczny
Składniki:
· 1/2 szklanki octu balsamicznego
· czarny barwnik spożywczy
Sposób przygotowania:
Ocet balsamiczny wlewamy do małego garnka, dodajemy łyżkę czarnego barwnika. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
Pasta z rukoli
Składniki:
· rukola
· oliwa oliwek
· łyżka soku z limonki
Sposób przygotowania:
Rukolę miksujemy z oliwą i sokiem z limonki.