Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.
INSTRUKCJA BHP
PRZY OBSŁUDZE FRYTKOWNICY
I. UWAGI OGÓLNE
1. Frytkownica przeznaczona jest do smażenia artykułów spożywczych - frytek.
2. Obsługę frytkownicy należy powierzyć pracownikom pełnoletnim, przeszkolonym w zakresie obsługi, zapoznanym z dokumentacją techniczno-ruchową oraz posiadającym aktualne badania lekarskie.
3. Przy pracy należy używać specjalistycznej odzieży ochronnej.
II. PODSTAWOWE CZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY
1. Przed rozpoczęciem używania frytkownicy, ostrożnie umyć od wewnątrz zbiorniki ciepłą wodą ze środkiem
czyszczącym, następnie dokładnie spłukać. Należy również umyć pojemniki na olej,
2. Sprawdzić czy występuje wolny dostęp do frytkownicy.
3. Sprawdzić działanie miejscowej wentylacji w okapie nad frytkownicą.
4. Sprawdzić czy w zbiorniku frytkownicy znajduje się olej.
5. Napełnić lub uzupełnić zbiornik frytkownicy olejem do poziomu niższego, zaznaczonego na wewnętrznej stronie zbiornika.
6. Frytkownica elektryczna
- sprawdzić stan zasilania z sieci elektrycznej 380 V w tym zerowanie i uziemienie,
- włączyć frytkownicę i nastawić temperaturę przekręcając termostat na właściwą pozycję.
7. Frytkownica gazowa
- sprawdzić stan szczelności podłączenia gazu do frytkownicy,
- zapalić palnik, ustawić temperaturę przy pomocy regulowania pokrętłem.
Zasadnicze wymagania techniczne frytkownicy
1. Optymalny zakres temperatury smażenia wynosi od 140 do 195°C.
2. Czas osiągnięcia wymaganej temperatury 8-10 minut.
III. CZYNNOŚCI PODCZAS PRACY l PO JEJ ZAKOŃCZENIU
1. Po doprowadzeniu oleju do wymaganej temperatury 140-195°C wkładamy pewną ilość frytek do koszyka
a następnie smażymy, ciągle obserwując proces. Po usmażeniu, frytki wyjmujemy z koszem, trzymając
uchwyt przez rękawice ochronne.
2. Po zakończeniu pieczenia wyłączyć frytkownicę:
- elektryczną przez przekręcenie wyłącznika lub wyciągnięcie wtyczki z gniazdka,
- gazową przez przekręcenie pokrętła tak by nastąpiło całkowite wygaszenie palnika i świeczki.
3. Zakręcić główny zawór gazowy.
4. Opróżnić olej ze zbiornika, rozlany olej na posadzce należy wycierać szmatami i środkami stosowanymi do mycia naczyń.
5. Ostrożnie umyć urządzenie ciepłą wodą używając łagodnych środków czyszczących.
II. CZYNNOŚCI ZABRONIONE
1. Nigdy nie włączać frytkownicy przed napełnieniem zbiorników olejem. Nieprzestrzeganie powyższej
wskazówki może spowodować przepalenie się dna zbiornika!
2. Podczas pracy urządzenia nie przykrywać zbiornika.
3. Nie uruchamiać frytkownicy, gdy nie jest uziemiona.
4. Nie używać nigdy do czyszczenia materiałów rysujących powierzchnię, które mogłyby spowodować
pojawienie się rdzy.
V. UWAGI KOŃCOWE
1. W przypadku awarii lub niewłaściwego działania urządzenia wyłącz je z sieci elektrycznej czy gazowej
a uszkodzenie natychmiast zgłoś przełożonemu.
2. W czasie obsługi należy przestrzegać przepisów ochrony przeciwpożarowej.
3. Stanowisko pracy należy utrzymywać w należytej czystości.
Opracował:
Zatwierdzam:
...