Zgryźliwość kojarzy mi się z radością, która źle skończyła.

Żywienie kliniczne                                                                                                                               12.03.09 r

 

Dieta w chorobach przewodu pokarmowego

 

Zaburzenia trawienia:

·         W rozdrabnianiu i mieszaniu pokarmu ( braki w uzębieniu, brak żołądka)

·         Niedobory enzymów jelitowych

·         Niewydolność trzustki ( pierwotna i wtórna)

·         Zmniejszenie stężenia żółci ( choroby wątroby, dróg żółciowych, zaburzenia krążenia jelitowo-wątrobowego, resekcje jelita grubego, chora L-C, kolonizacje bakteryjne, leki)

 

Zaburzenia wchłaniania:

·         Powierzchni wchłaniania jelit ( resekcje, niedobory)

·         Wrodzone zaburzenie wchłaniania i transportowania

·         Zespoły o zmianach morfologicznych błony śluzowej ( celiakia itp.)

 

Choroby przewodu pokarmowego w których dieta lub jej elementy mają znaczenie terapeutyczne

ü      Choroby trzewnej

ü      Przewlekłe zapalenie trzustki

ü      Choroby wątroby

Diety wspomagające

ü      Choroby przełyku

ü      Choroby jelita

 

Zalecenia związane z dietą

§         Redukcja m.c

§         Zmniejszenie objętości, zwiększenie częstości spożywania

§         Unikać spożywania posiłków późno, przed snem, nie później niż 2-3 godz. Przed snem

§         Unikać spożywania w pozycji leżącej

§         Unikać wysiłków fizycznych po posiłku

§         Zaprzestanie palenia

 

DIETA:

·         Nie ma największego znaczenia

·         Pokarmy prowokujące refluks: tłuste, smażone, alkohol, napoje gazowane, czekolada, mięta, czosnek, cebula, słodycze, ostre przyprawy

·         Pokarmy nasilające refluks: cytrusowe, soki, pomidory i ich przetwory

·         Nie wszystkie wymienione mogą nasilać refluks

 

OGÓLNE ZALECENIA

·         Unikać potraw lub składników pokarmowych pobudzające wydzielanie soków

·         Preferowane potrawy zobojętniających treść kwaśną: mleko, przetwory mleczne, jaja, ryby

·         Tłuszcze zmniejszają wydzielanie kwasów solnych i zwalniają motorykę

·         Ograniczenie błonnika i cytrusów. Mogą nasilać objawy dyspeptyczne: wzdęcie, dyskomfort w jamie brzusznej

·         W chorobie wrzodowej i zapaleniu zanikowym żołądka mamy doczynienia raczej z niedokwaśnością

·         Pokarm powiniem spełniać rolę osłony dla żołądka: kisiele, budynie, galaretki

·         W przypadku braku łaknienia naturalne kwasy ( soki z kiszonej kapusty, ogórków, buraków, marchwi) i czyste zupy

·         Unikać alkoholu

·         Wykluczyć z diety potrawy nasilające dolegliwości

·         Zakaz palenia

·         Lekkostrawna dieta jedynie łagodzi objawy

·         Mleko i śmietana nie przyspieszają gojenia wrzodu

 

Pacjenci po resekcji żołądka lub całkowitej gastrektomii

§         Zalecenia wynikające z braku wydzielania żołądkowego

§         Ograniczenie ilości tłuszczu, cukrów prostych, błonnika i soli, odpowiednie zaopatrzenie kaloryczne

§         Zalecenia spożywania dania 2 przed zupą w pewnym oddaleniu czasowym, pozycja leżąca

 

Pokarmy przyspieszające perystaltykę:

ü      Bogato błonnikowe

ü      Wywołujące fermentację

ü      Fermentujące napoje mleczne

ü      Napoje gazowane

ü      Dania zimne, pikantne

ü      Tłuszcze

ü      Kawa

Pokarmy zwalniające perystaltykę

ü      Napoje garbnikowe

ü      Gorące dania

ü      Pektyny

ü      Suche jedzenie

ü      Czerwone wino

ü      Mąka ziemniaczana, kisiel, ryż, żelatyna

ü      Warzywa i owoce bogate w błonnik rozpuszczalny w wodzie

 

Techniki:

·         Tradycyjne

·         Na parze

·         Pieczenie beztłuszczowe

·         Duszenie bez obsmażania

 

Zaparciu sprzyja: nieregularne żywienie, dieta ubogo błonnikowa, niedostateczna ilość płynów, środki przeczyszczające i odchudzające

 

§         Atoniczne: dieta bogato resztkowa, bogato błonnikowa, otręby pszenne, większa ilość płynów

§         Spatyczne: dieta lekkostrawna, błonnik ugotowany, większa podaż tłuszczu, odpowiednia podaż płynów, ograniczenie białka zwierzęcego, szkodzić może grube kasze, pieczywo razowe, warzywa i owoce wzdymające

 

Biegunka – zależnie od przyczyny

§         Ograniczenie pokarmów przyspieszających perystaltykę

 

Choroba uchyłkowa jelita grubego

§         Regularne wypróżnianie

§         Dieta bogato błonnikowa, otręby wprowadzany stopniowo

§         W zapaleniu uchyłka, dieta ścisła lub dieta płynna

 

Czynniki rakotwórcze występujące w pożywieniu:

§         - alfa toksyny, nitrozo miny, inne nitrozwiązki, pestycydy, metale, hormony, alkohol, sacharyna, chlorek winylu, tłuszcze wielokrotnie smażone, zjełczałe, żywność przypalona

Substancje rakotwórcze działają synergistycznie

Na rozwój raka : obronny system immunologiczny

 

Badania nad karcinegezą w raku jelita grubego obejmuje:

- błonnik

-tłuszcz

- wolne rodniki

 

...
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hannaeva.xlx.pl